fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Kočevje Novice Ribnica Zdravje

Mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Marec je – poleg znanilca pomladi, in »hvalitelja« žensk in mater – tudi mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke. Izpostavlja pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te zahrbtne bolezni, za katero vsako leto zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije, več kot pol toliko pa jih letno umre, čeprav gre za eno izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presajanjem in zgodnjim odkrivanjem.

Eden izmed programov, ki si prizadeva za izkoreninjanje oziroma zgodnje odkrivanje bolezni raka je tudi Program Svit, ki deluje že deset let in je namenjen vsem Slovencem, ki so obvezno zdravstveno zavarovani in imajo od 50 do 74 let.

Brezplačno odkrijte predrakave spremembe!

Program Svit, državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih išče znake morebitnih bolezenskih sprememb s preprostim testom blata na sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve.

Cilj programa je med zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb na steni črevesa razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

V desetih letih delovanja Programa Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Po zaslugi Programa Svit se zmanjšuje breme raka debelega črevesa in danke.

»Učinki Programa Svit so po desetih letih že vidni na populacijski ravni, saj Register raka že od leta 2011 beleži upad novih primerov bolezni. V letu 2015 je bilo tako na ravni populacije odkritih skoraj 400 primerov raka na debelem črevesu in danki manj kot leta 2010. Pred vzpostavitvijo Programa Svit je bil rak debelega črevesa in danke drugi najpogosteje odkriti rak glede na lokacijo v telesu, v letu 2015 pa je padel na četrto mesto pri obeh spolih skupaj,« o odličnih rezultatih Programa razlaga Tatjana Kofol Bric z NIJZ in dodaja: »Od vseh rakov se je najbolj povečalo preživetje bolnikov z rakom debelega črevesa in danke. K temu je izrazito prispeval Program Svit, saj je približno dve tretjini primerov raka odkril v zgodnjem stadiju, ko bolniki še ne potrebujejo dodatnega onkološkega zdravljenja. Ugotavljamo tudi, da so raki, ki so odkriti pri tistih, ki niso sodelovali v Programu Svit, precej pogosteje odkriti v bolj napredovalih stadijih, ko je zdravljenje težje in tudi manj učinkovito«.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki