fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Kočevje Nogomet Novice Občina Ribnica Šport

NK KOČEVJE: Med nami že skoraj stoletje

OSEBNA IZKAZNICA

Predsednik kluba

Branko Kverh

Letnica »rojstva«

1920

Število članov

Okoli 170

Število selekcij

6 – 7

Članarina

20 – 40 EUR

Največji dosežek

Igranje v prvi ligi

Boštjan Majcen

Nogomet je definitivno »kralj« med športi. Ljudje ga radi gledajo in radi igrajo, tisti, najbolj vztrajni, pridni, zvesti temu športu pa z njim tudi (mastno) služijo. Kdo bi vedel, morda bo naslednji Ronaldo, Messi, Neymar ali kdo od drugih neizmerno uspešnih oziroma vodilnih igralcev nogometa ravno iz našega »malega« NK Kočevje. O stanju, treningih, dosežkih in nadaljnjih ciljih smo se pogovarjali z Boštjanom Majcnom, tajnikom Nogometnega kluba Kočevje.

Nogometašev katere selekcije je v NK Kočevje največ?

Največ je starih 10, 11 let, torej U11, imamo jih 27. Malo sicer nihajo števila teh selekcij, denimo, ob začetku šole jih v skupino U7 pride ogromno, 10, 15, tudi do 25, potem pa jih pet neha, pa dva prideta in tako naprej… skratka, v teh mlajših selekcijah, pri osnovnošolcih, je številka vedno 20, 24 na skupino, zato bi v splošnem lahko rekli, da pri nas nogomet trenira okoli 100 osnovnošolcev, potem pa se številka seveda – zaradi prehoda v srednjo šolo, na faks itd. zmanjša. V članski ekipi imamo 17 članov, kar je še vedno čisto dovolj, so pa vsi igralci domačini, razen dveh tujcev, ki sta v Kočevje zaradi službe prišla iz Bosne, kjer sta trenirala prej.

Ali trenira tudi kakšno dekle?

Ja, seveda, vsako leto se kakšna priključi ekipi, trenutno imamo eno dekle, vratarko… hja, je pa tudi zanimivo to, da so prav vse vratarke.

Pa lahko tudi one igrajo na tekmah?

Ja seveda, lahko, dovoljeno jim je celo, da igrajo z eno leto mlajšimi fanti. Denimo deklica, ki je že dopolnila petnajst let lahko igra s fanti iz selekcije U13, torej fanti, ki so stari 12 ali 13 let. Skratka, vsako leto jih imamo nekaj, zato smo se nekajkrat tudi trudili, da bi imeli selekcijo deklet, a ni šlo, saj jih veliko prej ali slej odneha oziroma so neodločene, neresne.

Nova pridobitev za NK Kočevje je definitivno igrišče z umetno travo…

Ja, res je, na tem igrišču treniramo in igramo tekme mlajših selekcij ter trenutno pripravljalne tekme, da se »pravo« igrišče malce »špara«. Je pa sicer krajše od glavnega igrišča za 3 metre in ožje za 4 metre. Sanmo igrišče je res velika pridobitev, saj nam vremenske razmere v našem kraju niso dopuščale kvalitetnih treningov. Predvsem so bili problematični meseci november, januar, februar ter tudi marec. Sedaj vse selekcije od U11 naprej že od januarja pridno trenirajo zunaj.

Priljubljenost nogometa v Kočevju – bi rekli da raste, pada…

Mislim da ima naš klub kar vsako leto veliko zanimanje, na kar kažejo tudi številčni vpisi, saj vsako leto pridobimo najmanj 20 novih članov. Sicer je res, da jih blizu toliko tudi izgubimo, sploh tistih 15- in 16-letnikov, ki šolanje nadaljujejo v Ljubljani ali Novem mestu, nekaj jih tudi zamenja klub bližje kraju šolanja. No, v tem ne vidim nič slabega, da se le še naprej ukvarjajo s športom. Kar nekaj naših fantov igra ali pa je igralo v prvi kadetski in mladinski slovenski ligi.

Pri katerih letih lahko bodoči nogometaš začne trenirati pri vas?

Vpisi otrok se začnejo pri petih letih v pripravljalnico, torej selekcijo U7. Izjemoma vzamemo tudi kakšnega mlajšega, 4-letnika, če vidimo, da že ima dovolj smisla, koordinacije in ostalih lastnosti, ki so potrebne za začetek uvajanja v nogomet. Začnemo s temeljnimi zadevami, denimo najprej se morajo navaditi na žogo, zato vse skupaj bolj temelji na igranju raznih iger, ki jim potem prav pridejo tudi pri samem igranju nogometa. Seveda se lahko vpiše vsak, tudi član pri denimo 25-ih letih, potem pa se že vidi, ali bo treniral in igral resno, če da, potem ga seveda tudi registriramo. Skratka, nimamo omejitve, vsak je dobrodošel.

Kolikokrat tedensko potekajo treningi?

V zimskem obdobju, ko smo v telovadnici, so treningi trikrat na teden, večino leta pa smo zunaj – tudi že zdaj – in so treningi štirikrat na teden, seveda od U13 naprej, mlajši do 11 let pa načeloma trikrat. Samo U7, pripravljalnica, imajo treninge dvakrat tedensko. Ob vikendih potekajo tekme, tako da so naši nogometaši na zelenicah štiri- do petkrat na teden.

Kje se trenutno »nahaja« klub, kako uspešni ste?

Smo v regionalni ligi in spadamo pod ljubljansko regijo, ki pokriva okolico Ljubljane, Domžale, do Logatca, Belo krajino, Novo mesto in Zasavje. Če bomo in verjamem da bomo prvaki, igramo kvalifikacije z prvaki gorenjske in primorske. Zmagovalec napreduje v tretjo ligo in to je letos tudi naš cilj, saj moram reči, da nam gre odlično. Člani so prvi, brez poraza, ekipa U13 četrti in mladinci so na tretjem mestu. Trend pri nas je nekako tak, da je na vsake 4 leta vrhunska generacija. Letniki 1999, 2003, 2007… čeprav zdaj to »pravilo« v bistvu ne velja več, saj so generacije druga za drugo res odlične, od 2006, 2007, 2008, 2009…

Kaj je bil največji uspeh NK Kočevje?

Definitivno nastopanje v prvi slovenski ligi, ko je bil klub še pod imenom NK Avto Bum Kočevje, sezona 1994-1995. Kot odličen dosežek bi omenil še zmago na mednarodnem turnirju na Poljskem leta 2012, kjer so poleg Slovenije sodelovale tudi Avstrija, Nemčija, Češka in Poljska. Od 32-ih ekip U 13, so naši fantje zasedli prvo mesto.

Je nogomet drag šport? Koliko denarja morajo starši odšteti, da lahko njihov otrok trenira nogomet?

Kopačke kot osnovna potrebščina za igranje nogometa se danes dobijo že zelo poceni oziroma veliko ceneje kot včasih, za 30 evrov namreč lahko dobimo že zelo dobre čevlje, zato staršem svetujemo, da otrokom, ki jim noga še raste, ne kupujejo kakšne blazno drage obutve, saj se enostavno ne splača. Drese za tekme naši nogometaši dobijo brezplačno v klubu, razen komplet dveh trenirk, anoraka in torbe, ki seveda sploh pri mlajših ni obvezen, pa je potrebno doplačati. Članarina znaša od 20 evrov pa do 40 evrov, seveda odvisno od starosti, torej od količine treningov in tekem. Seveda je v to ceno všteto vse – od dresov do prevoza, trenerjev,…

Kakšni so v Kočevju pogoji za trening, kako je poskrbljeno za stadion…

Zavod za šport Občine Kočevje s stadionom odlično opravlja, zadeve pa nam je enormno olajšalo tudi novo igrišče z umetno travo. Prej denimo do marca sploh nismo mogli stopiti na travo, tako da… umetna trava je za naše podnebje idealna pridobitev in nam res pomaga pri realizaciji treningov. Zdaj, ko je konec februarja, verjetno ne bi mogli trenirati zunaj, če je ne bi bilo, tako pa smo zunaj že od sredine januarja. Ko je zapadel sneg, so igrišče enostavno splužili in površina je bila pripravljena. Glede na to, da so otroci radi zunaj, nogomet je navsezadnje »zunanja« igra in, če se le da, treninge izvajamo izven telovadnice. To nam igrišče z umetno travo sedaj omogoča.

Kako bi s svojimi besedami in na kratko opisali NK Kočevje?

Sigurno uspešen, selekcij imamo, kolikor jih pač imamo, za tako majhno področje pa je to super. Na našem koncu imamo okoli 50 različnih športnih društev in klubov, vsak pritegne nekoga, tako da… upoštevajoč okoliščine smo definitivno uspešen klub. Trudimo se še naprej in vedno se bomo, se pa zavedamo, do kje je naš domet. Z domačimi igralci – v našem klubu namreč ne nameravamo kupovati tujih igralcev – ciljamo na tretjo ligo, saj smo na realnih tleh in se zavedamo svojih zmožnosti. Naši člani niso profesionalni nogometaši, motiv za to, da igrajo, je le njihova volja in veselje do nogometa. Čeprav imajo službo in druge obveznosti so vedno na treningih in tekmah, kjer dajo vse od sebe. Pomembno je tudi to, da so »taprava« ekipa, da je »garderoba dobro poštimana« se reče po nogometno. Tudi v splošnem se vse selekcije ekipno zelo dobro razumejo, kar se potem odraža tudi na igrišču.

Kaj bo tisto najbolj zanimivo, kar vas še čaka v letošnji sezoni?

Sigurno so to bližajoče priprave v Umagu, ki se jih udeležimo vsako leto v začetku marca, kjer vsaka selekcija odigra dve ali tri tekme ter opravi 4 ali 5 treningov. Vsi tam zelo uživajo in se Umaga res vsako leto veselijo. Letos se bomo v Umag celo vrnili, saj se bomo udeležili mednarodnega turnirja. Od 15. do 17. marca s selekcijo U11 in od 29. do 31. marca U13. Tukaj bo ogromno »velikih« ekip, denimo Maribor, Olimpija, Domžale, Dinamo, Rijeka, Slaven Belupo, Milan, PSG, Crvena Zvezda… tako, da bodo tudi naši igralci imeli priložnost igrati na tem velikem turnirju.

Nekaj, kar se verjetno še ne ve in česar se izmerno veselimo pa je to, da letos – ker se, kot rečeno, bliža 100-letnica delovanja kluba – nameravamo izdati knjigo, katere avtor je g. Jože Gorše. Pravzaprav je knjiga že skorajda pripravljena, obsega pa kar 500 strani opisov, slik, zapisnikov in drugih zelo zanimivih zadev, ki so se zbirale in nabirale zadnjih 100 let. Trenutno smo v procesu zbiranja sredstev za izid, zbrati moramo namreč 15.000 evrov. Trdim, da do vsak našel spomin v njej-bodisi sebe ali pa nekoga bližnjega. Ni je namreč družine v Kočevju in okolici, ki ne bi bila povezana z nogometom.

O knjigi, o kateri je govoril g. Boštjan Majcen bo NK Kočevje pripravilo tudi predstavitev le-te. Spremljajte naše novičke na spletni strani e-utrip.si in naš časopis Kočevar, da dogodka ne boste zamudili.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki