fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

Mama Ljuba svetuje: Kako vzgajati zelišča?

 Pozdravljeni,

letos sem se odločila, da bi del svojega vrta namenila tudi zeliščem. Kaj mi svetujete? Katera zelišča so primerna za nas, ki nimamo izkušenj?

Pravilno ste se odločili, saj na domačem vrtu lahko gojimo marsikaj. Če ste ali niste ljubitelj kuhanja, je vedno lepo uporabiti sveža zelišča, ki jih vzgojimo na vrtu ali na okenski polici. Sama vzgajam zelišča na oba načina. Vonji in okusi so vedno drugačni, bolj sveži in živi. Gojenje zelišč ni le koristno in zabavno, ampak tudi odličen način, da dodate svojim jedem osebno noto.

Opisala bom osnovne korake za začetek lastnega vrta z zelišči, ne glede na izkušnje. Vrtnarjenje postaja vse bolj priljubljeno, zelišča pa so rastline, ki jih je lahko gojiti. Zelišča tvorijo veliko skupino rastlin, zato ni strogih in splošnih pravil za njihovo gojenje.

Nekatera imajo raje vlažne predele in nekaj sence (meta, drobnjak), medtem ko sredozemska zelišča (sivka in origano) raje uživajo na soncu. Za vse pa velja pravilo, da potrebujejo 6-8 ur sončne svetlobe. Zelišča ne potrebujejo prebogate zemlje, izjema so cvetoča zelišča. Zemlja naj bo odcedna, saj nobeno zelišče ne uživa, če ima korenine stalno mokre. Sredozemska zelišča, kot sta sivka in origano, imajo raje prepustna tla in veliko sonca. Zelišča je potrebno tudi zalivati, nekatera več, nekatera manj; pustite naj vam zelišča povedo, kdaj potrebujejo vodo. Potrebno jih je sproti obrezovati, da spodbudite rast novih vršičkov, odstranjevati poškodovane in rjave dele zelišč.

Ko se odločate za zeliščni vrt, je pomembno vedeti, katera zelišča so trajna in katera enoletna, ter kako jih boste uporabljali, bodisi v svoji kuhinji ali za druge namene. Zelišča, ki bi jih priporočila za začetnika, so peteršilj, origano, timijan, rožmarin in bazilika. Za vsa našteta zelišča je značilno, da so nezahtevna za vzgojo in nepogrešljiva v kuhinji.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki