fbpx
E-UTRIP
Lesene igrače so sicer res da dražje, a uporabne veliko dlje časa od plastičnih.
Aktualno Narava Narava & zdravje

LESENE IGRAČE – naložba za več generacij

Les poznamo vsi. Iz lesa so hiše, pohištvo, dekoracija, glasbila in tudi igrače za otroke. In to že od nekdaj, dejstvo je, da so že stoletja nazaj otroci (in odrasli) iz lesa ustvarjali marsikaj. S časom in posledičnim napredkom danes v ponudbi najdemo tudi takšne igrače, za katere sploh ne bi pričakovali, da so lahko lesene, nobena skrivnost pa tudi ni, da popularnost lesenih igrač (kot tudi drugih lesenih izdelkov) iz leta v leto raste. Ena izmed pozitivnih lastnosti teh je zagotovo tudi njihova dekorativna vrednost, saj bo vsaka kakovostna lesena igrača zagotovo dobro služila tudi kot imeniten dekorativni dodatek na policah vsakega doma.

Kakovostne lesene igrače so narejene zato (in tako), da trajajo!

Lesene igrače lahko – kljub praskam in podobnim »lepotnim napakam« – dobro služijo tudi naslednjim generacijam otrok, saj so trajnostne in ne obremenjujejo okolja, kar je danes še posebej pomembno. Toplota in prijetnost dotika naravnega lesa privlačita ne le odrasle, pač pa tudi otroke, celo dojenčke, ki jih – še posebej, če k oblikovanju dodamo še dobro izbrane naravne barve – tako pritegne še bolj, kot prevladujoče plastične igrače.

Kaj pa varnost?

Če je igrača narejena iz kakovostnega lesa in pravilnega postopka je 100 % varna že za najmlajše, zato je primerna za igro od novorojenčka dalje. Pravzaprav so lesene igrače tiste, ki otrokom nudijo najboljšo izkušnjo spoznavanja sveta, saj s tem materialom razvijajo vse potrebne veščine, pomembne za psihofizični razvoj.

Didaktična igrača oziroma igrača, ki uči

Z izrazom didaktična igrača načeloma opisujemo igračo, ki zaradi svojih lastnosti omogoča ne le zabavo, pač pa tudi učenje – pridobivanje novih znanj, veščin, spretnosti … Danes so najbolj izpostavljene didaktične igrače tiste, ki konkretno učijo in imajo točno določen izobraževalni cilj. Takšne igrače so recimo ura za učenje časa, črke, številke, igrača za učenje barv, oblik, velikosti. … Skratka, bistvo didaktične igrače oziroma didaktične igre je poučnost, združena z zabavo oziroma z zanimivim pristopom do učenja, kar najbolj učinkovito dosežemo prav skozi igro.

In, ko združimo leseno igračo in didaktično igračo, dobimo »kočevsko« KONSTRUKTO!

Metka Kamšek, ustanoviteljica zadruge Festival lesa in Gal Hočevar, vodja prodaje projekta.

Didaktično igračo Konstrukta je leta 1976 zasnoval oblikovalec Niko Kralj. Kot plod sodelovanja Natalije Lapajne, kustosinje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in pobudnice projekta, Kraljeve hčerke Veronike Kralj, Mete Kamšek, ustanoviteljice zadruge Festival lesa iz Kočevja in obrtnikov kočevsko ribniškega območja ter ob razvojni podpori Centra za kreativnost (CzK) pod okriljem MAO, je končno prišla na trg.

Niko Kralj, eden najpomembnejših industrijskih oblikovalcev druge polovice 20. stoletja, je načrt za leseno konstrukcijsko igračo naredil leta 1976, vendar proizvodnja ni nikoli stekla. Vse do danes.

Konstrukto sestavlja 34 osnovnih lesenih modulov, ovalov in krogel, ki jih vstavljamo enega v drugega ter utrdimo z vezniki iz reciklirane plastike. Gradniki omogočajo sestavljanje praktično neskončnega števila različnih struktur, konstrukcij in likov. Kljub temu pa so strokovnjaki Festivala lesa priložili Konstrukti kartice s fotografijami in navodili. Z njimi posredujejo otrokom posrečene zamisli, kako zgraditi sestave kot so avion, pes, vlak, žirafa, formula, račka, mlin na veter, kamela … Dodali so tudi »konstrukta meter«, ki pomaga pri merjenju in pravilni izbiri koščkov sestavljanke. Vse to pa so le skromni primeri neskončne množice živih bitij, stavb, vozil, predmetov in podob trajnostnega lesenega sveta, ki ga lahko zgradimo s Konstrukto.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki