fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina Ribnica Starševstvo

Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Med 25. novembrom in 10. decembrom po vsem svetu obeležujemo mednarodne dneve boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Biti ženska v današnjem svetu naj ne bi bil dejavnik tveganja za nasilje … pa vendarle temu ni tako. V letošnjem letu smo v naši državi bili priča številnim primerom nasilja nad ženskami.

Člani Aktiva koordinatorjev za preprečevanje nasilja v družini, ki deluje pri Skupnosti CSD Slovenije.

Pravica do življenja brez nasilja je temeljna človekova pravica, ki mora biti zagotovljena vsaki ženski, brez izjeme! Nihče nima pravice izvajati katerekoli oblike nasilja nad drugo osebo in za nasilje nikoli ni opravičlila.

Zato, da bodo ženske varne tako znotraj doma kot zunaj doma je odgovornost vseh nas in vsakega izmed nas. Kar pomeni, da tako z besedami kot z vedenjem izražamo ničelno toleranco do nasilja.

Zanikanje in strah pred tem, “kaj bodo rekli drugi”, pogosto zaustavita žrtev nasilja na poti po pomoč. Tudi, ko se žrtev odloči svojo stisko razkriti, se največkrat zaupa sorodnikom ali prijateljem, malokatera pa dogajanje prijavi policiji ali na CSD sama.

Krog nasilja, v katerem se znajdejo žrtve nasilja se nikoli ne prekine sam od sebe. Zato spodbujamo vse, ki doživljajo nasilje, da čim prej poiščejo pomoč in nasilje prijavijo, ker bo samo na takšen način le-to tudi obravnavano.

Predvsem pa: Ne čakajte, da se bo nasilje končalo samo od sebe, saj je to malo verjetno. Če v svojem okolju zaznate, da je nekdo žrtev nasilja, nasilje prijavite vi, saj morda sam tega ne zmore.

CSD, Enota Ribnica: V letu 2021 kar 100 % povečanje števila primerov nasilja v družini

V letu 2021 se je na območju UE Ribnica povečalo število primerov nasilja v družini.  V preteklem letu so obravnavali kar 20 novih primerov prijav nasilja v družini nad odraslimi, starejšimi in otroci, kar predstavlja 100% povečanje števila primerov obravnav v primerjavi z letom 2020. Vseh žrtev je bilo skupaj 29,  kar je 14 oseb več kot preteklo leto. 3 otroci so bili žrtve nasilja v starosti do 6 let,  7 otrok je bilo v starosti od 6 do 14 let, 3 otroci v starosti od 14 do 18 let, 6 žrtev je bilo v starosti od 26 – 45 let, 4 žrtve so bile v starosti od 45 -60 let, 2 žrtvi v starosti od 60- 75 let in 4 žrtve so bile stare nad 75 let. Najstarejša žrtev je imela 91 let. 

Vseh obravnavanih povzročiteljev nasilja je bilo 16. V 4 primerih so obveščali drug pristojni CSD, da povzročitelju nudi prvo socialno pomoč. Povzročitelji so bili v večini primerov partnerji, v 7 primerih je bil starš nasilen do svojega otroka, v 2 primerih je bil povzročitelj otrok, v 1 vnuk . V 3 primerih je bila povzročiteljica mama, v 4 oče. Ostali povzročitelji so bili moški.

S strani policije je bilo izrečenih 6 ukrepov prepovedi približevanja. Ukrep je bil s strani preiskovalnega sodnika podaljšan v vseh primerih na najmanj 15 dni, v 4 primerih do 60 dni.  Žrtvam nasilja je bila nudena pomoč in zaščita pred nadaljnjim nasiljem. Ena žrtev je bila nameščena v Krizni center skupaj z otrokoma in ena je odšla v varno hišo.

Povzročiteljem nasilja je bila na centru nudena prva socialna pomoč in napotitev v ustrezne obravnave.

Približno v enakem številu se je pojavljalo psihično in fizično nasilje nad ženskami in otroci, v treh primerih tudi ekonomsko nasilje, v enem primeru je bil zaznan sum na spolno nasilje nad otrokom. V vseh primerih je bila podana prijava suma kaznivega dejanja na policijo. Center je v tem primeru nudil svetovanje tako žrtvi in povzročitelju ter pomoč pri urejanju družinskih odnosov.

Največ napotitev uporabnikov je bilo na policijo, nato v programe pomoči za preprečevanje nasilja, na sodišča in na zdravstvene institucije ter v programe za preprečevanje odvisnosti.

CSD, Enota Kočevje: V letu 2021 kar 21 primerov nasilja v družini več kot v letu 2020

V letu 2021 so obravnavali 21 novih primerov nasilja v družini nad odraslimi in otroci. 4 otroci so bili neposredne žrtve nasilja v družini. Vseh povzročiteljev je bilo 21. S strani policije je bilo izrečenih 5 ukrepov prepovedi približevanja. V treh primerih je prišlo do nasilja nad starši s strani njihovih otrok.

Žrtvam nasilja je bila nudena pomoč in zaščita pred nadaljnjim nasiljem. Odrasle žrtve so bile obravnavane v okviru ZPND. Štirje otroci pa so bili kot žrtve obravnavani postopkih ugotavljanja ogroženosti. 

22-im povzročiteljem nasilja je bila na centru nudena prva socialna pomoč in napotitev v ustrezne obravnave.

“Iz izkušenj obravnav nasilja v družini lahko trdimo, da lahko večina žrtev prijavi fizično nasilje, ki je tudi najlažje dokazljivo v nadaljnjih postopkih na policiji in sodišču. Skozi poglobljene razgovore z žrtvami, pa ugotavljamo, da so žrtve fizičnega nasilja vedno žrtve tudi psihičnega nasilja. Pogosto pa tudi ekonomskega in spolnega nasilja,” so sporočili iz Centra za socialno delo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki