fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Lara Nedeljković: ponovno priplesala stopničke

Lara Nedeljković je simpatično dekle, ki že z nasmehom pokaže, kako močna energija je v njej. Kljub temu, da se je rodila z okvaro hrbtenice in je na vozičku že celo življenje, ta ne kroji njene usode. V času študija jo je k plesu nagovorila sostanovalka v študentskem domu. Danes piše zgodovino svetovnega solo, standardnega in latinsko-ameriškega paraplesa.

Lara Nedeljković prihaja iz Velikih Lašč. Podpora staršev ji je dala močno osnovo, da se zaveda, da v življenju lahko počne vse. Ovir zanjo preprosto ni. Morda je ob predlogu, da bi začela plesati le za trenutek podvomila. A jo je sostanovalka, ki je imela s plesom izkušnje na plesni parket dobro vpeljala.

Plesati je začela leta 2017, v Plesnem klubu Zebra Ljubljana, edinem klubu v Sloveniji, ki se ukvarja s plesom na vozičkih. Leto potem se ji je pridružil soplesalec Klemen Dremelj. Klemna je spoznala na bratovem rojstnem dnevu. Larin brat in Klemen sta bila oba v plesnih vodah. Brat mu je omenil, da Lara potrebuje soplesalca. Klemen je kmalu potem postal Larin soplesalec.

Začetki so bili izziv. Kljub temu, da je Klemen že imel osvojene plesne tehnike, je ples z vozičkom drugačen. Ta izziv je hitro postal obvladljiv. Že tisto leto sta na tekmovanju na Nizozemskem pokazala, kaj znata. Takrat sta prvič odplesala na zmagovalni oder. V kategoriji world cup combi class 2 v standardnih in latinskoameriških plesih sta zasedla drugo mesto, v kategoriji IPC combi latin in standard class 2, v kateri se zahteva, da v paru plešeta moški in ženska pa sta bila dvakrat četrta.

Vmes sta nizala uspeh za uspehom. S 27-letnico smo se pogovarjali po tem, ko je v začetku marca par ubranil naslov državnega prvaka v standardnih plesih.

»S soplesalcem sva se na to tekmovanje pripravljala zelo intenzivno. Skupaj s trenerjem našega Plesnega kluba Zebra smo tudi nadgradili koreografije in jih dvignili še na višji nivo. Na samem tekmovanju je bilo odlično vzdušje in odlična podpora. Na ubranitev naslova državnih prvakov v standardnih plesih za leto 2023 pa sva zelo ponosna, saj nama da potrditev, da vsako leto napredujeva« nam je zaupala Lara, ki je tudi prejemnica pohvale za izredne uspehe na plesnem tekmovanju Občine Velike Lašče.

Vtis pustila tudi na Nizozemskem

V začetku aprila se je Lara mudila na Nizozemskem v Amstelveenu. »V dopoldanskem času sem tekmovala v kategoriji Non IPC Dutch Open Hoofdklasse single women class 2 in zasedla 3. mesto. V popoldanskem času pa sem tekmovala še v kategoriji IPC single women class 2, ki tradicionalno velja za najštevilčnejšo, kjer sem prav tako priplesala na stopničke in zasedla izvrstno 3. mesto. Mednarodna tekmovanja si sledijo skoraj vsak mesec. Konec leta pa me čaka še najbolj pomembno tekmovanje, to je svetovno prvenstvo, ki bo v Genovi v Italiji. Časa za počitek je malo. Vzamem si dan ali dva odmora, da se odpočijem, potem pa treniram dalje, saj si tekmovanja, kot sem že omenila, sledijo eno za drugim skoraj vsak mesec. Treniram skoraj vsak dan, odvisno od časa in obveznosti, ki jih poleg plesa še imam. Kadar nisem v dvorani, delam različne vaje in ponavljam koreografije tudi doma.«

Skupinski treningi sicer potekajo dvakrat na teden, sama pa se individualno dogovorim še skupaj s trenerjem.

Za ples ima Lara posebej prilagojen voziček, ki je namenjen samo za v dvorano. Vozički so lahki in zelo odzivni. Kolesa so pod kotom, kar omogoča lažje in hitro vrtenje.

Da je ples na vozičku zelo dovršen in res paša za oči, priča dogodek, ko so se paraplesalci mudili na pripravah v Kranjski Gori. Turisti so z navdušenjem pogledovali v prostor, kjer so vadili paraplesalci in se čudili, kako eleganten je lahko tudi paraples.

Lara je s plesom veliko pridobila na samozavesti, čeprav ji dejstvo, da je na invalidskem vozičku ni nikoli v življenju postavljalo miselnih omejitev. Postala je še bolj odprta. Kot rada reče, veliko športov poudarja predvsem fizično raven, ples pa je šport čustev in duše.

Ples z nogami je ena stvar, če pa resnično uživaš in plešeš s srcem, je pa to povsem nekaj drugega. 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki