fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kronika Ribnica

Romska premetanka v Ribnici: Sodu je dno izbila voda

V začetku leta je z delom začela nova enajstčlanska komisija za spremljanje romske skupnosti v občini Ribnica, ki jo vodi Simon Starc. Na prvi seji so ugotovili, da pred njimi ni nič kaj lahko obdobje. Pod drobnogled so vzeli z leti nakopičene (sistemske) težave te narodnostne skupine, ki v deželi suhe robe živi na treh lokacijah, in sicer v Goriči vasi, Lepovčah in Otavicah. Marca, ko so bili znani prvi primeri virusne okužbe tudi v ribniški dolini, je komisija preko občinskega Štaba civilne zaščite hotela Romom v Goriči vasi zagotoviti cisterno s tisoč litri vode, ki bi jo sčasoma dopolnjevali, a so jo ti v dobri veri, da naj bi jim z večjim zalogovnikom vode pomagala romska skupnost, odklonili. Starc se je v zvezi z vodo v tem naselju na seji občinskega sveta dotaknil nedavne razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, v kateri je zapisano, da bi lahko Romi sami zagotovili vodo, saj imajo za to dovolj prihodkov, zato občine ne morejo obdolževati. Predstavniki javnih zavodov v tej komisiji si želijo tesnejšega povezovanja z Romi, da bi jim pomagali, a je njihova odzivnost praviloma neznatna. »Če imajo kaj koristi, so pripravljeni sodelovati, drugače pa …,« so poudarili.

Prevrtali so vodovod in se improvizirano priključili na vodo

Še bolj razburjen je bil župan Samo Pogorelc, ko je pred dnevi izvedel, da so se nekateri Romi šli vodovodarje v naselju Goriča vas in v Otavicah. Opisal je dogodek brez primere oziroma njihovo drzno dejanje, ko so si prevrtali glavno transportno cev med Sodražico in Kočevjem in se improvizirano priključili na vodo. Kmalu so na policijski postaji Ribnica začeli zbirati obvestila zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. »Voda je bila v pipah kalna, zato so jo morali v Otavicah dva dni prekuhavati, vmes pa smo, če temu tako lahko rečem, odpravili res nenavadno napako,« je dejal Anton Gašparac, direktor medobčinskega podjetja Hydrovod.

Za vsak slučaj so delavce, ki v svoji dolgoletni praksi kaj takega še ne pomnijo, pri sanaciji varovali možje postave. Ti so izvedeli, da si je »glavni otaviški mojster« s pomočniki od hiše proti naselju Goriča vas pod železniško progo, ki je bila pred kratkim obnovljena za vnovično vzpostavitev potniškega prometa med Ljubljano in Kočevjem, v dolžini približno 200 metrov, skopal kanal in v njega položil svojo plastično cev. Dokaj spretno naj bi zvrtal luknjo v glavno cev, jo zasul in … Voda je v manjšo hišo, sicer črno gradnjo, pred leti predvideno za rušenje, prvič pricurljala na pipo.

Povzročitelj škode se je medtem že oglasil na sedežu podjetja in dosegel poravnavo; stroške v višini tisoč evrov bo poplačal v treh obrokih. Še bolj so se »po domače« navezave na glavno vodovodno omrežje lotili v Goriči vasi, kjer pod kar tremi daljnovodi na črno zgrajenega naselja več kot 60 let živijo številne romske družine. Vseh skupaj naj bi jih bilo 70, med njimi vsaj 30 otrok. Tam je namreč okoli 300 metrov dolga cev zijala kar na površju, odjemalci vode naj bi bili vsi Romi.

»Mnogi nam očitajo, da jo krademo. A kje naj jo dobimo drugje? Nekateri se poslužujemo pip na britofu, drugi jo prinašamo z Bistrice. Pozimi v posodah topimo sneg. Cevi, ki so jo v zemljo nedaleč stran postavili lani, so bile za nas izziv. Nismo imeli česa izgubiti. Kot se govori bomo morali za to plačati okoli sedem tisoč evrov kazni,« je dejanja z izgovorom, da pač nimajo vode, opravičeval sogovornik iz tega naselja.

Sicer je bil ta vodovod z imenom SORIKO, ki v imenu povzema prvi črki občin Sodražica, Ribnica in Kočevje, z levjim deležem evropskih sredstev – celotna naložba je stala 25 milijonov evrov – lani po treh letih obnovljen in bo tako skoraj vsem uporabnikom v teh občinah za najmanj 50 let zagotavljal varno oskrbo s čisto in pitno vodo.

Pred leti so se lotili električne napeljave

Sedaj vodovod, pred leti pa so se Romi lotili električne napeljave. Domnevno ista skupina tam živečih Romov je namreč pred šestimi leti samovoljno večkrat posegala v naprave podjetja Elektro, ki so bile pod ključem in napetostjo, zaradi česar je takšno ravnanje zelo nevarno. Romi so zoper podjetje celo vložili tožbo, češ, da jih nočejo priključiti na omrežje. Elektriko sedaj imajo, enako tudi družina v Otavicah.

»Prvostopenjsko tožbo na evropskem sodišču za človekove pravice smo sicer izgubili, upamo na ugodno rešitev pritožbe. Brez vode se pač ne da živeti,« vselej poudarja borec za pravice ribniških Romov, Branko Hudorovič.

»Razmere so že take, da si pred njimi ne moremo več zatiskati oči,« je nad takšnim početjem odvzema vode in ostalimi številnimi nečednimi dejanji zgrožen ribniški župan. Sklical je vse pristojne občinske službe, inšpektorje, direktorje Javnih zavodov, policijo in predstavnike Romov. »Moj predlog je,« je odločen Pogorelc, »da se ta zemljišča, ki so večinoma na divje zasedena, odkupijo in skušajo urediti, njihovi novi lastniki pa, da se preko trajnikov vežejo s plačilom vseh komunalnih obvez in uslug. Pošiljanje otrok v vrtec in šolo mora biti tudi za njih obveza, kot tudi red in mir v naselju. Seznam civilizacijskih norm, ki je sicer univerzalen za vse državljane in jih morajo upoštevati, in ne zgolj iskati pravice, je dolg.«

Občutek ima, da naj bi se dogovora Romi po sestanku z njim tudi držali. »Je že tako, da smo jim ponudili korenček, a se morajo zavedati, da lokalna in državna ureditev v roki drži palico, tako, kot za vse druge državljane,« jim je čistega vina nalil ribniški župan. Se tega zavedajo tudi Romi?

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki