fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Lahko bi preprečili do 40 odstotkov primerov demence

Breme demence je zelo veliko tako za posameznika in svojce kot za državo, so poudarili na današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje. Z upoštevanjem preventivnih ukrepov, med katerimi so telesna aktivnost in zdrava prehrana, bi lahko preprečili do 40 odstotkov primerov demence ali odložili njen pojav, so povedali.

Demenca sodi med največje izzive javnega zdravstva in dolgožive družbe, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu Eva Vodnik. Po njenem opozorilu presega zdravstveno področje, saj imajo osebe z demenco največ težav pri opravljanju vsakdanjih nalog, pri katerih so odvisne od pomoči drugih. Za obvladovanje demence sta zato po njenem mnenju pomembna interdisciplinarni pristop in medsektorsko sodelovanje.

Nadja Čobal iz sektorja za duševno zdravje in demenco na ministrstvu pa je spomnila na strategijo obvladovanja demence do leta 2030, ki jo je vlada sprejela julija lani. Po njenem mnenju je to temeljni dokument, ki omogoča usklajen in celosten pristop deležnikov pri reševanju problema demence in sorodnih stanj, kjer imajo pomembno vlogo lokalne skupnosti. Strategija želi namreč vzpostavljati tudi demenci prijazne skupnosti.

Na nekatere dejavnike tveganja ne moremo vplivati, je dejala Milica Gregorič Kramberger z Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. To so po njenih besedah starost, genetika, srčno-žilni dejavniki, sladkorna bolezen, telesna neaktivnost in nezdrava prehrana, depresija, tesnoba in socialna izoliranost ter motnje sluha in vida.

Hkrati pa obstaja več preventivnih ukrepov, ki so miselne aktivnosti, telesna aktivnost, zdrava prehrana, socialna povezanost, obvladovanje stresa in redni zdravstveni pregledi.

Pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) sicer teče postopek presoje za registracijo zdravila lecanemab za uporabo v Evropi, ki naj bi ga končali do konca marca, je povedala Gregorič Kramberger. Vendar bo tovrstno zdravljenje po njenem opozorilu na voljo le v zgodnji fazi Alzheimerjeve bolezni. Prav tako ne bo prišlo v poštev pri tistih, ki imajo demenco zaradi kakšnega drugega vzroka.

Priporočila je priročnik, ki so ga izdali na kliniki in prinaša osnovna priporočila za preventivno zmanjšanje tveganja za razvoj demence in odložitev njenega pojava. Priročnik z naslovom Ohrani svoje spomine je nastal v okviru triletnega programa Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih, ki se je končal decembra lani.

V programu so želeli po besedah Štefanije L. Zlobec iz Spominčice – Alzheimer Slovenija, kjer so bili nosilec programa, oblikovati demenci prijazna lokalna okolja z dopolnjevanjem storitev javnih služb. V program so bili kot pilotna okolja vključeni Hodoš, Osilnica, Trbovlje, Postojna, Lenart in Murska Sobota. Nov podoben projekt pa začenjajo tudi v Kočevju.

V okviru programa so vzpostavili odbore za obravnavo demence s predstavniki občine, zdravstva, socialnega varstva in nevladnih organizacij. Oblikovali so vsebine in dejavnosti na posameznem območju, ki bi v največji meri lahko pripomogle k boljši kakovosti življenja oseb z demenco in njihovih svojcev. Ob tem so pripravili vsebino izobraževanja zaposlenih v verigi oskrbe oseb z demenco in izpeljali več kot 160 delavnic, usposabljanj in izobraževanj.

Poleg omenjenega priročnika je v okviru programa nastal vodnik Živeti z demenco doma, namenjen svojcem, ki skrbijo za osebo z demenco v domačem okolju. Prav tako so pripravili zloženke z napotki za svojce.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki