fbpx
E-UTRIP
Z leve: Matej Ilc, Samo Pogorelc in Cveto Marinšek.
Aktualno Novice Občina Ribnica

Križmeki že sedaj vabijo na pustno rajanje

Po lanskem, v vseh pogledih za člane Pustnega društva Goriča vas, vihravem letu, ko je nepreklicno odstopil predsednik Nejc Lovšin, kovid razmere pa so omejile pripravo in izvedbo tradicionalnega pustnega sprevoda, bo letošnje celodnevno rajanje na pusto soboto, 18. februarja, spominjalo na nekdanje čase.

Goričevljani, pod domače Križmeki, ki se namreč že tri desetletja – vmes je trikrat Pust ostal lačnih ust, saj ni bilo občinske (denarne) podpore – podpisujejo kot organizatorji tradicionalnega rajanja v deželi suhe robe, ki je vsakič ob množici firbcev privabilo okoli tisoč najbolj izvirnih (etnografskih) mask iz države in tujine, so po odstopu prejšnjega predsednika z novim vodstvom pošteno zavihali rokave.

Bogat program, a še vedno skrit

Okvirni scenosled priprav so predstavili na letnem občnem zboru, kjer se je uradno pokazal tudi novi predsednik, Matej Ilc. “Delo je bilo opravljeno z odliko, kamenček uspešnosti pripisujemo tudi virtualni različici prikaza najbolj zanimivih utrinkov od leta 1992, ter seveda večerni zabavi pod šotorom. Tudi takrat smo dali vedeti, da skupaj zmoremo več,” je o lanskem letu, ko je bil kronan za novega predsednika, povedal novi predsednik. Dejal je tudi, da je podroben urnik letošnjega pustovanja še vedno skrivnost, a smo izvedli, da bodo dan prej Ribnico obiskali kurenti, v soboto pa bo poleg sprevoda ob 14.23 uri dopoldan rajanje pred Miklovo hišo s čarodejem.

Spomini na Naceta Pusta, ko je dolina točila solze

Na občnem zboru so poleg predsednika izbrali tudi druge člane društva, dogodek pa so počastili predstavniki pustnih društev iz Vira, Lancovega, Preizda, Podgrada in Ilirske Bistrice ter domača društva in drugi udeleženci, ki zagotovo v deželo suhe robe pridejo tudi letos. Sicer ima ta običaj in z njim povezano množično norenje v teh krajih več kot stoletno tradicijo.

Svoj čas so se zbadljivi Ribničani na svoj način zabavali od debelega četrtka pa do pepelnične srede, tudi z nekaj dnevnim žalovanjem – solze je točila cela dolina – ob odhodu Naceta Pusta, grešnega kozla vseh neumnosti, ki so jih v minulem letu ušpičili lokalni veljaki in veljaki nad njimi, je spomnil Cveto Marinšek, predsednik društva od leta 1992 pa do 2017. Tudi tokrat je omenil znamenito »maršalovo nogo« in nevšečnosti zardi pustnih zbadljivk iz leta 1980.

Občina je zraven

Za Ribniškim sejmom suhe robe in lončarstva, je občina ravno Pustni karneval prepoznala kot drugi najbolj pomemben množičen letni dogodek. In ga bo tudi še v prihodnje, je obljubil župan Samo Pogorelc, tudi član tega društva.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki