fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Kočevje Novice Ribnica Zanimivosti & Zabava

“Brez konverzije” ali “s konverzijo”?

Če se odpravljate na dopust v države, katerih valuta ni evro, preverite stroške plačil in dvigov gotovine na bankomatih s plačilnimi karticami. Dejstvo je, da se uporabnikom vseh bank pri dvigu gotovine najbolj splača uporabiti debetne in ne kreditne kartice, pri čemer naj izberejo možnost »brez konverzije«. S tem zahtevate, da banka pretvorbo valute zaračuna po določenem tečaju, če pa izberete »s konverzijo«, banka to valuto pretvori po svojem tečaju, kar je za vas lahko veliko dražje.

Previdno tudi pri tako imenovanih nadomestilih za dvig gotovine v tuji valuti. Namreč, banka vam lahko – poleg provizije za dvig na bankomatu druge banke – zaračuna tudi nadomestilo za dvig gotovine v valuti, ki ni evro, kar predstavlja še en dodaten strošek. Svetujemo vam, da pred dopustovanjem v državi, kjer denarna enota ni evro, preverite, če vam vaša banka dvig neevrskih valut posebej zaračuna in koliko. Glede tega so z NLB-ja, ki je do nedavno imela najvišjo ceno dviga gotovine v tujih enotah (1,5 odstotka zneska dviga) sporočili, da so ta strošek do nadaljnjega ukinili. Poleg NLB-ja pa nadomestila za dvig v tuji valuti sicer (še) ne zaračunava večina bank, in sicer Gorenjska banka, Unicredit, Sberbank, NKBM, Abanka, SKB, Deželna banka Slovenije, Addiko bank, Delavska hranilnica in Unicredit Banka.

Kreditne plačilne kartice (Mastercard, Visa…) uporabljajte le za plačevanje na prodajnih mestih, kjer prav tako bodite pozorni na to, da izberete plačilo v lokalni valuti ali brez konverzije. Prav tako so kreditne kartice precej dražje za dvig gotovine na bankomatih. Provizija je precej višja, saj je navadno določena z odstotkom dvignjenega zneska. Denimo, pri dvigu 400 evrov s kreditno kartico, si boste pripisali še najmanj 20 evrov stroška, medtem ko bi pri enakem dvigu z debetno kartico le-ta znašal nekje med 2 in 5 evrov.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki