fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Rastline v vročem poletju… kako jim lahko pomagamo?

Poletje je zelo zahteven čas za vrtine, ker so temperature zelo visoke, pogosta je suša in pomanjkanje vode ter različne vremenske neprilike. Tako potrebuje zelenjavni vrt vsakodneven obhod in delovni vložek.

Vročina prinaša težave

Vročina ustavi rast rastlin in onemogoči oplodnjo. To je velika težava predvsem pri plodovkah. Tudi če opraševalci so, a je temperatura okoli 30 °C in več, do oplodnje ne pride. Pomagamo si tako, da v hladnem delu dneva (zjutraj in zvečer) oprašimo rastline kar ročno. Vzamemo mehak čopič in prenašamo cvetni prah s cveta na cvet, pri npr. paradižniku in kumarah. Pri bučkah pa odtrgamo moški cvet in z njim kar direktno oprašimo ženske cvetove. Je pa to zelo zahtevno in dolgotrajno delo, ker imamo večinoma več kot le eno rastlino. Potrebno je hlajenje. Uporabne so senčne mreže, ki jih razpnemo preko opore nad zelenjavnim vrtom. Prav tako ne pozabimo na rastlinjak, ki mora biti odprt in še dodatno zasenčen, če so temperature visoke.

Redno dognojevanje

Zadostna količina hranil je pomembna za obilen, zdrav ter okusen pridelek. V poletnem času je najenostavneje uporabljati tekoča organska gnojila. Tako za paradižnik in vse ostale plodovke uporabljamo tekoče gnojilo iz morskih alg Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike. Morske alge prištevamo med biostimulante, kar pomeni, da krepijo rastline tudi proti okoljskemu stresu in višajo odpornost proti boleznim ter pospešijo okrevanje po napadu škodljivca. Vrtnine pa imajo potrebo tudi po določenih mikrohranilih, in sicer plodovke rabijo dodaten kalcij, kapusnice pa bor. Oba elementa izboljšata oplodnjo, zato je bor zaželen tudi pri plodovkah. Tako uporabimo Bio Plantella Kalcij za paradižnike in vse plodovke škropimo na 3 tedne ali zalivamo. Plantella Tekoči bor prav tako dodamo s škropljenjem ali zalivanjem vsaj trikrat v sezoni. Vsa tri gnojila so v tekoči obliki in jih lahko mešamo med sabo. Škropimo vedno v hladnem delu dneva, najbolje zvečer.

Vremenski pojavi

Poletna neurja s točo ali sodro so velika nevarnost za zelenjavni vrt, ker je ves naš trud skoraj uničen v nekaj minutah. Najboljša zaščita je konstrukcija, čez katero razpnemo protitočno mrežo. Ta obenem tudi senči rastline, kar pomeni dvojni pozitiven učinek. Rane, ki nastanejo po toči ali sodri pomenijo avtocesto za vstop bolezni v rastlino in močno okužbo. Poleg tega je to izjemen šok za rastlino, kar pomeni slab imunski odziv proti morebitni okužbi. V takem primeru je zelo pomembno takojšnje škropljenje s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje biostimulante v obliki vitaminov in aminokislin. Škropljenje ponovimo čez 3 dni in nato še čez 1 teden. Rana se bo hitro zarasla, biostimulanti pa okrepijo imunski sistem ter zmanjšajo šok. Hranila pa okrepijo rastlino in pospešijo novo, mlado rast, če seveda ni preveč uničena.

Namakanje in zastirka

V vročem poletju je največja težava voda. Vsakodnevno zalivanje ni priporočljivo. Rastline dobro namočimo ob steblu, da si nato krepijo koreninski sistem v globino. Nikoli ne škropimo po rastlini. Kapljični namakalni sistem dovaja vodo rastlinam, okoli ali mimo katerih je speljan. Velike rastline, kot so plodovke, je bolje kot zalivati vsak dan, namakati dvakrat tedensko. To pomeni, da zemljo z vodo namočimo čim bolj globoko, saj razvijejo plodovke koreninski sistem tudi do 30 cm. Zastirka pomeni boljše zadrževanje vlage v zemlji, obenem pa povečamo mikrobiološko aktivnost tal ter zmanjšamo erozijo. Za zastirko je najbolje uporabiti plast slame, miskanta, ne smemo pa uporabiti rastlin, ki semenijo. Uporabni so neokuženi listi paradižnika, melisa, meta, praprot…

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki