fbpx
E-UTRIP
Foto: Marjan Artnak. Fotografija je simbolična.
Aktualno Narava & zdravje

Ministrstvo načrtuje odstrel 230 medvedov

Ministrstvo za naravne vire in prostor je za letošnje leto izdalo dovoljenje za odstrel 230 rjavih medvedov, osnovni namen je preprečitev resne škode in zagotavljanje varnosti ljudi, je danes pojasnil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Odvzem bo dovoljen na 122 loviščih, ki so v upravljanju lovskih družin. Odvzem bo razporejen po masnih kategorijah in bo nadzorovan – upoštevalo se bo starostno in spolno sestavo. Strokovni predlog je bil pripravljen s strani Zavoda za gozdove in Zavoda za varstvo narave.

Na ministrstvu se želijo približati številki 800, kar je cilj za obvladljivo sobivanje človeka in medveda.

Populacija rjavega medveda pri nas je popolnoma vitalna in z leti narašča. Učinkovito ohranjanje te vrste po eni strani prinaša mnoge prednosti, po drugi strani pa tudi težave, zato ministrstvo s politiko regulacije načrtuje nadaljevati tudi v prihodnjih letih, in sicer z namenom, da se populacija medveda omeji na 800 predstavnikov te vrste. 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki