fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kronika Novice Občina

Križišče pri ZD Kočevje bo po zaprtju centra še bolj obremenjeno

V sredo je Občina Kočevje skupaj z Inštitutom za politike prostora občane presenetila (nekatere bolj, druge manj) z informacijo, da bo od 6. maja do jeseni del ceste v centru Kočevja, od Hostla Bearlog do Mestne kavarne, popolnoma zaprt za promet, oz. odprt le za določene izjeme. Ob tem so se sprožila številna vprašanja o tem, kako bodo od takrat obremenjene okoliške ceste, po katerih bo tedaj stekel promet, predvsem pa, ali bo stanje vzdržljivo na križišču ob ZD Kočevje.

Pretekle izkušnje ob zapiranju centra mesta so namreč pokazale, da se v teh primerih semaforizacija omenjenega križišča ukine, zaradi česar je že prihajalo do kaosa. V tem času namreč velja pravilo prednosti, s čimer pa imajo nekateri velike težave. Poleg tega so vozniki, ki so prihajali iz smeri Mestnega loga, včasih na prednost čakali tudi več 5 ali 10 minut.

Iz Občine Kočevje pojasnjujejo, da bojazni ob nedelovanju semaforjev v tem obdobju ni. »Semaforji bodo delovali, s tem da bo na semaforju v mestu nekoliko prilagojen interval,« pravijo. Za 5 sekund se bo namreč podaljšala »zelena luč« semaforjev za smer iz Reške proti Roški in skrajšala na priključku center, s čimer naj bi se zagotovil hitrejši pretok prometa na tem delu.

Kako pa je z morebitnimi zastoji pri semaforju ob ZD Kočevje? Dejstvo je, da se bo sedaj večina prometa preusmerila prav sem, zato je dvom in strah s strani občanov za daljše čakalne vrste na mestu. A pristojni iz Občine mirijo, da je tovrstna bojazen odveč. Pravijo, da na podlagi podatkov o prometnih tokovih v Kočevju, daljših čakalnih vrst na semaforju pri ZD ni pričakovati, razen morda v jutranji konici med tednom, kar bodo budno spremljali. »Ponovno poudarjamo, da gre za testni prometni režim, ki bo ponudil konkretne informacije s terena za nadaljnje načrtovanje prometnih režimov v mestu. Vse pomisleke in vprašanja lahko naslovite tudi na naslov: vsivmesto@ipop.si.,« še pozivajo.

Bo nastalo novo krožišče?

Marsikdo je že pomislil na možnost in upanje, da bi nekoč namesto semaforiziranega križišča na tem mestu zgradili krožišče, ki bi prispeval k bolj tekočemu prometu. Naj razkrijemo, da se na to Občina že aktivno pripravlja, saj je izvedba krožišča pri ZD trenutno v fazi priprave dokumentacije za izgradnjo (PZI dokumentacija). Investicija bo sofinancirana s strani države, zato pristojni točnih terminov še ne morejo napovedati. » … Je pa izvedba predvidena v letu 2023. V načrtu je sicer rekonstrukcija ceste od ZD Kočevje do avtobusne postaje Kočevje,« dodajo.

M.K.
 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki