fbpx
E-UTRIP
Kočevje

Konec septembra bo v Kočevju potekalo 14. državno tekmovanje gozdnih delavcev

Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) organizira že 14. državno tekmovanje gozdnih delavcev Slovenije. Tekmovanje bo potekalo v soboto 30. septembra 2023 v Kočevju, na parkirišču pri Penzionu Tušek Jezero, kjer je državno tekmovanje potekalo tudi lani. Slavnostna otvoritev bo potekala v petek 29. septembra popoldne. Na tekmovanju bo gozdarske spretnosti pokazalo okoli 50 gozdarjev, pričakujemo pa tudi veliko ljubiteljev  gozdarskih tekmovanj in ostalih obiskovalcev, saj bo organizator poskrbel za zanimiv spremljevalni program.

Na podlagi rezultatov tekmovanja se bo oblikovala reprezentanca, ki bo prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu na Dunaju. Kot je znano, je Slovenija v preteklih letih na svetovnih prvenstvih dosegla zavidljive rezultate, ki jo uvršča v vrh gozdarskih držav.

Tekmuje se v petih disciplinah, ki spominjajo na delo gozdarja sekača v gozdu: menjava verige in obračanje letve, kombinirani rez, precizni rez na podlagi, zasek in podžagovanje  ter kleščenje, kot najbolj atraktivna  disciplina, ki običajno odloča  o končnem vrstnem redu.

Vsaka ekipa šteje tri tekmovalce. Posamično se tekmuje v profesionalnih konkurenci tekmovalcev, tekmovalcev, ki so mlajši od 23 let oziroma so 23 let dopolnili v letu 2023 (U 24), in v ženski konkurenci. Vsak tekmovalec mlajši od 24 let se mora pred tekmovanjem opredeliti, v kateri kategoriji bo tekmoval. K sodelovanju bo organizator povabil tudi gostujoče ekipe iz tujine ter dijake in  študente gozdarstva. 

Pričakovati je, da bodo proizvajalci mehanizacije in druge opreme za delo v gozdu predstavili svoje proizvode, prav tako se bodo lahko predstavili lokalni ponudniki hrane in domačih izdelkov, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo najmlajših.  Podrobnejše podatke najdete v razpisu tekmovanja, ki je objavljen na spletni strani SiDG. Vabljeni tudi k spremljanju objav na družbenih omrežjih SiDG, kjer se bodo objavljale sveže novice v  zvezi s tekmovanjem in spremljevalnim programom.

VIR: SIDG.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki