E-UTRIP
Featured Kočevje Kronika Novice Občina

Razmere so katastrofalne, župan sklical izredno sejo: Kočevje je nevarno!

Kot smo v naših medijih že – skozi različne zgodbe, opažanja, dogodke in nenazadnje policijska poročila – večkrat dali vedeti, nas zelo skrbi varnost (oziroma odsotnost le-te) v naši občini. Razmere so tako slabe, da o kriminalu, vandalizmu in drugih milo rečeno sramotnih stvareh, ki se dogajajo pri nas, poročajo že mediji iz drugih mest, celo regij. Letos pa je očitno prišel čas, ko se bodo (oziroma so se že) začele razmere urejati bolj intenzivno. Prekipelo je tudi županu in njegovi ekipi, zato se je odločil sklicati izredno sejo, ki se bo zgodila danes, 5. 9. 2019.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je zaradi nevzdržnega vandalizma, kraj in drugih kriminalnih dejanj, ki se v nedopustnem povečanju pojavljajo pri nas, izredno sejo sklical že ob koncu maja, kjer so sprejeli sklep o varovanju mesta s pomočjo 21-ih varnostnih kamer na 16-ih mestih, tistih, kjer je opažena najvišja stopnja kriminala in vandalizma. Podatki Policijske postaje Kočevje kažejo, da se je samo v zadnjih dveh mesecih, torej julija in avgusta 2019, zgodilo kar 162 kaznivih dejanj. Kdo se po tej statistiki ne bi resno zamislil nad stanjem varnosti v občini?

Namerno uničenje stopnic. Ali to res nekoga zabava? Vir: kocevje.siVandalizem na skejt parku. Vir: kocevje.si

Če se tokrat malo bolj posvetimo samo enemu izmed šestnajstih kritičnih krajev v Kočevju, parka Gaj, lahko v letu 2018 naštejemo kar 14 kaznivih dejanj. Zakaj smo se »spotaknili« ravno v Gaj? Po pričanju starejših generacij je bil slednji včasih »duša mesta«, prostor sprostitve, druženja, sklepanja in ohranjanja prijateljstev, rekreacije, nenazadnje tudi prvih (in vseh naslednjih) zmenkov… skratka prostor, kjer se je staro in mlado počutilo srečno, zadovoljno in – kar je najpomembnejše – varno. Pa danes? No, pravzaprav že kar nekaj let park Gaj niti približno ne predstavlja več tega, kar je predstavljam našim (pra)dedkom in babicam. Lepi sončni dnevi morda še prikličejo tisto nekaj simpatičnosti parka, ki pa skupaj z dnevno svetlobo izgine. Kljub postavljeni javni razsvetljavi je park ponoči zelo temen, tesnoben, prav grozljiv, kar je potrdila tudi naša Facebook anketa, kjer smo vas spraševali o občutjih do parka v Gaju po mraku. Več kot 83 % vas je izbralo možnost »temno, nelagodno«, le slabih 17 % pa vas pravi, da se vam zdi lepo in prijetno. No, mi smo trdno prepričani, da je park Gaj več kot nujno potreben še bolj poostrenega nadzora in nenazadnje boljše razsvetljave, ki bi skupaj definitivno ustvarila boljše vzdušje in prijetnejše občutke v občanih.

OŠ Zbora odposlancev leži tik pred parkom Gaj. Tudi okoli nje se v večernih urah in med vikendi zbirajo nepridipravi in povzročajo škodo.

Občina Kočevje je torej priznala nekaj, pred čemer si je kar nekaj časa zatiskala oči in o čemer v naših medijih pišemo in opozarjamo že dlje časa. Takšno soočenje z resnico močno pozdravljamo, saj je to prvi korak (od sicer mnogih) do rešitve oziroma izboljšanja trenutno katastrofalne situacije. Roko na srce, malokatero vodstvo Občine prizna tovrstna dejstva za lasten kraj zato je nujno, da vsi, ki mislimo enako, to tudi podpremo. Nedvomno si vsak izmed nas želi živeti v varnem in mirnem mestu.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki