fbpx
E-UTRIP
Dupljaki so video koncert v živo predvajali s kostelskega gradu.Foto: Tamburaška skupina Dupljak
Aktualno Glasba Kultura Zanimivosti & Zabava

Koncert bo, koncert naj bi bil, koncert prestavljen!

Današnji čas ljubiteljem zabave ni namenjen. Še bolj neizprosen pa je do glasbenikov in tistih, ki v senci odra skrbijo, da koncerti in ostali dogodki sploh lahko potekajo. Mnogi glasbeniki so se v času korone morali znajti po svoje, koncerti so se preselili na družbena omrežja, balkone in še kakšno nestandardno mesto. Na medmrežje so morali preiti tudi Dupljaki. V času epidemije so se za svoj posel bali tudi v Akustiki Pirman, v družinskem podjetju iz Turjaka, ki z ozvočenjem in osvetlitvijo sicer stoji za vsemi večjimi dogodki v Sloveniji.

Organizacija koncerta v času epidemije je odraz časa, v katerem koncert organiziraš. »Stresno, negotovo, z veliko dodatnega truda in napora. Kljub temu pa moraš v zakup vzeti in zavestno sprejeti dejstvo, da do zadnjega trenutka ne veš, ali boš dogodek lahko izpeljal ali ne,« pove Marjan Lisac iz skupine Dupljak. Dupljaki so z odra na splet presedlali marca letos, ob Dnevu žena so koncert izvedli na kostelskem gradu in predvajali na družbenih omrežjih. »Takrat je bila omejitev zbiranja na 10 ljudi in zasvetila je luč na koncu tunela, po enem letu smo lahko izvedli koncert,« doda Lisac.

Dupljaki so video koncert v živo predvajali s kostelskega gradu.Foto: Tamburaška skupina Dupljak

Zelena luč za festival v zadnjem trenutku

No, največji projekt in z njim povezan strah je predstavljal Castle Kolpa music festival, do zadnjega niso vedeli, ali bo izvedba festivala možna ali ne. S strahom so čakali na odločitve vlade. Dovoljenje za festival so takrat dobili le dan pred napovedanim pričetkom. »Tudi med samim festivalom nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Prednost festivala je bila, da smo bili v »mehurčku«, ni bilo prehajanja iz prizorišča ven in spet nazaj notri. Vsi udeleženci so morali izpolnjevati pogoj PCT in, če so šli ven iz festivalskega območja, so se morali ponovno testirat,« se spominja.

Naslednji projekt je bila kulturno etnološka prireditev Tamburanje va Kostele, v preteklih letih zelo obiskana prireditev, zaradi preverjanja pogoja PCT letos ni imela te sreče. Z organizacijo koncerta v Športni dvorani Kočevje se jih drži smola, zaradi epidemioloških razmer in odlokov ga predstavljajo že vse od septembra.

Organizacija koncerta je stresna in zahtevna že sama po sebi. Lisac pojasni, da je koncert velik organizacijski zalogaj, načrtuje se vsaj pol leta prej, zahtevnejše načrtujejo tudi leto. »Potrebno je uskladiti in načrtovati vse do potankosti, od nastopajočih do rdeče niti koncerta, scenarija, oblikovanja, oglaševanja in promocije (radijske postaje, časopisi, jumbo plakati, plakati, družabna omrežja), prodaje vstopnic, varnostne službe, rediteljev, nujne medicinske pomoči, ozvočenja, tehnike, lučkarjev, snemalne ekipe, scene, ekipe, ki dela na samem dogodku, tako da je to res en velik logistični zalogaj, ki si ga nekdo, ki ni nikoli organiziral takega dogodka, ne more niti predstavljat,« oriše član skupine Dupljak.

Akustika Pirman: »V času epidemije nam je posel upadel praktično na nulo.«

Pomemben del koncertov in ostalih dogodkov so tudi mojstri zvoka in osvetlitve. Podjetje Akustika Pirman že več kot 30 let velja za enega vodilnih v tem poslu. Družinsko podjetje skrbi za ozvočenje, osvetlitve, postavitev odrov, alu konstrukcije in postavitev ograj. Pred epidemijo so Pirmanovi stali za velikimi koncerti v Stožicah, Hali Tivoli, drugih večjih dvoranah in na prostem.
Največji dogodek, ki so ga izvedli letos, je bila izvedba ozvočenja in osvetlitev na državni proslavi ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije. Prav tako kot Dupljaki, so se veselili in hkrati bali organizacije festivala v Kostelu.
»V času epidemije nam je posel upadel praktično na nulo, komaj junija letos smo začeli z deli. Kriza bo, če se epidemija ne ustavi,« je iskren Jože Pirman. V času korone so jih zapustili trije delavci in delo poiskali v drugi branži, po koncu predolgo trajajoče vsesplošne krize pa bodo morali iskati nov kader.
Državna pomoč je zadoščala le deloma. »Kot delno nadomestilo plač je to na nek način sociala, za obstanek podjetij, ki jim je – kot nam – promet upadel za več kot 80 % (glede na 2019) pa je povračilo fiksnih stroškov premalo. Veliko je bilo govora in obljub v smislu pomoči v procentih glede na promet 2019, a se to do sedaj ni zgodilo.« Pirman dodaja, da epidemija za njih predstavlja še toliko večji problem, saj gre za družinsko podjetje in prinaša kruh praktično vsem članom. Odvisni so od prihrankov iz sedaj okrnjene dejavnosti. Ravno pred epidemijo pa so v poslovni coni Turjak, z delnim posojilom banke, zgradili poslovni objekt.
»Finančna konstrukcija takšnega koncerta se giblje med pet do šest tisoč evrov,« pojasni Lisac. Če teh stroškov ne pokrijejo prodane vstopnice, se primanjkljaj črpa iz žepov skupine. »Ob tej priložnosti se morem zahvalit vsem donatorjem in sponzorjem, lokalnim
skupnostim, oglaševalcem, oblikovalcem, ozvočevalcem, medijem itd. saj nam pri vsakem takšnem večjem dogodku z veseljem priskočijo na pomoč.

FOTO: Akustika Pirman

Dupljaki: » Nič več nas ne more presenetiti«

»Od države nismo ne prejeli in ne zaprosili za kakršnokoli pomoč,« pojasni glasbenik. A ta negotovost, je kožo le še utrdila. »Nič več nas ne more  presenetit in gledamo na to kot poslanstvo – je že moralo tako biti in prav je tako, verjamemo da je za vse nekaj dobro… in da bo potem še boljše. V našem trenutnem primeru smo najprej naštudirali program za koncert na Martinovo, pa smo ga morali prestavit, potem smo delali decembrsko-božični program in smo zopet primorani koncert prestavit, sedaj bomo delali na ljubezenskih pesmih in Valentinčkih in, ker pravijo, da gre v tretje rado, verjamem, da se vidimo v soboto, 12. 2. 2022 ob 18. uri v Športni dvorani Kočevje.«

Dupljaki si ob srečanjih vedno ponavljajo, da do zadnjega ne bodo vedeli, ali bodo izpeljali koncert. A pravijo, da še vedno delajo s srcem in dušo. Pomemben faktor pri tem je tudi, da od koncertov niso finančno odvisni. Zaprtje države jih je najbolj prizadelo v smislu druženja. »Čeprav smo se dobivali preko messengerja ali zooma, to ni bilo to, v živo je le v živo. Upam, da se takšna oblika lockdowna nikoli več ne vrne,« Lisac v zaključku povzame misli in upe vseh nas.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki