fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kultura Novice Občina Umetnost

Knjižnica Kočevje v naslednjem letu praznuje 10-letnico diplomskih večerov

Knjižnica že dolgo ni več samo tradicionalna izposojevalnica knjig. Izposoja in vračanje knjig sta le del dejavnosti, ki se izvajajo v knjižnici, sta pa seveda najbolj številčno zastopani in zato morda še vedno v javnosti prevladuje mnenje, da se gre v knjižnico le po knjigo. O tem, kakšne aktivnosti se odvijajo v Knjižnici Kočevje, nam je povedala direktorica Cirila Pekica.

»V knjižnici se odvijajo številne dejavnosti. Že da knjiga v takšni obliki pride do police oziroma bralca je potrebno vrsto knjižničarskih opravil, od izbora gradiva, nakupa, strokovne obdelave, vnosa v sistem COBISS, zaščita gradiva in ustrezna postavitev v prosti pristop po univerzalni decimalni klasifikaciji. To pomeni, da je gradivo tudi vsebinsko razdeljeno in postavljeno tja, kjer bo za uporabnika najbolj pregledno in da bo kar najhitreje in najlažje prišel do njega. K temu lahko dodamo še sprotno in vsakoletno ažuriranje knjižničnega gradiva z odpisom in periodično inventuro ter skrb za fizično ohranitev zbirke, ki ima danes preko 95.000 enot,« razloži Cirila. Vse našteto je torej le del dejavnosti, ki se tu odvijajo.

Veliko časa in dela pa posvečajo tudi promociji branja, predvsem v obliki različnih dogodkov in aktivnosti. »V Knjižnici Kočevje imamo letno okoli 200 najrazličnejših dejavnosti za različne starostne in ciljne skupine. Posebno smo pozorni tudi na uporabnike s posebnimi potrebami. Organiziramo številne prireditve, diplomske večere ter se vključujemo v projekte, kot je denimo »Rastoča knjiga«,« pravi.

Organizirajo številna predavanja

V knjižnici organizirajo tudi številna predavanja, od strokovnih, do predstavitev knjig, občasno pa pripravijo tudi razstave in delavnice. Na dogodkih se predstavljajo različni ustvarjalci iz celotne Slovenije in širše, pa tudi ustvarjalci iz domačega kraja.

»Velik poudarek dajemo tudi predstavitvam domoznanskih vsebin, novih in takih, ki jih hranimo v knjižnici. To so tiste vsebine, ki so značilne in dragocene za naš kraj in nas v srečanju z drugimi tudi definirajo. Želimo si, da bi tudi na ta način že pri mlajših generacijah vzpodbudili občutek pripadnosti svojemu kraju in bi se po končanem šolanju z veseljem vrnili nazaj ali zaradi povezanosti s svojim znanjem in delom pomagali svojemu kraju, kjerkoli bodo kasneje živeli,« pove in doda, da so zelo dobrodošli tudi diplomski večeri, ki so že postali njihova »blagovna znamka«.

V naslednjem letu praznujejo 10-letnico diplomskih večerov

»Diplomske večere pripravljamo že vrsto let. V naslednjem letu obeležujemo 10 let prirejanja tovrstnih večerov v sodelovanju z Občino Kočevje. Namen diplomskih večerov je, da se mladi, ki izhajajo iz našega okolja, predstavijo svojemu okolju, morebitnim delodajalcem in da se del znanstvene kulture prenese tudi izven zidov fakultet. Večkrat so v knjižnici predstavljena prava znanstvena dela, na naše diplomante pa smo lahko upravičeno ponosni,« še pove direktorica. Diplomska dela uvrstijo v domoznansko zbirko knjižnice. Na tovrstnih večerih sodelujejo z glasbenimi točkami tudi učenci Glasbene šole Kočevje in drugi glasbeniki iz Kočevske.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki