fbpx
E-UTRIP
Smeh
Aktualno Narava & zdravje Psihologija

Ali smo se pozabili smejati?

Tvoj nasmeh je vedno tu in čaka … na tebe.

Ustavi se za trenutek inpomisli: Ali si se že kaj nasmejal/a danes?

Ali veš, da je človek edinobitje, ki se lahko smeje. In na srečo, nikoli ne pozabiš, kako seje potrebno nasmehniti. Smeh je največji dar narave. In za prijetnoživljenje je to tako pomembna stvar, kot dihanje.

Vse se začne z nasmehom.

Nasmeh odpira vrata in priložnosti. Kako ste spoznali partnerja ali novo osebo? Kako ste dobili zaposlitev? Kako ste sklenili posel in na koncu prodali? Kako ste rešili situacije, ki so šle narobe? Verjetno opazite, da je tem situacijam skupni imenovalec »nasmeh«.

Ampak, kako se lahko smejimo, če imamo na primer ob sebi osebo, ki nas spravlja v jok, če imamo delo, ki nas spravlja v obup, če nam nekaj povzroča skrbi… Videti je težko, a obstaja enostavna pot do sproščenega nasmeha. V takih situacijah nam prav pridejo štiri enostavne besede, ki se jih je dobro naučiti in jih ponavljati toliko časa, dokler ne postanejo naš način razmišljanja in delovanja. Te štiri besede imajo moč, da v nas prebudijo drugačno perspektivo ali drugačen vpogled, ki nas hitro spravi v ravnovesje tudi v situacijah, ki se nam zdijo brezupne in težke. Ko se pojavi slab občutek, stres in žalost, izguba dobre volje, uporabi samo te štiri besede: »Tudi to bo minilo.«

Hm … a to je vse? Boste vprašali. No, to je način razmišljanja, ki nam pomaga, da vidimo širšo sliko. Ko izgovorimo te besede, popusti napetost v telesu. In v sproščenosti se v nas ustvari nekoliko občutka svobode. Če v tem trenutku uspemo zajeti val sproščenosti in se še nasmejati, smo zmagali. Nasmeh učinkuje tudi takrat, ko ga ustvarimo prisilno. Smeh takoj sprosti napetost in stres. Če napet in resnoben pomisli: »Ali bo ta situacija čez 10 let še vedno tako pomembna?« Takšna perspektiva, vzame težo situaciji in nam da moč, da se bolj sproščeno in razumno spoprimemo z izzivi pred nami.

Humor je ključen za zmanjšanje pomembnosti problemov

Iz vidika Neuro lingvističnega programiranja ali coachinga (NLP) si s humorjem »nadanemo druga očala«, dobimo drugo perspektivo dojemanja situacije. Ko situacijo pogledamo iz vidika humorja, se nam problem ne zdi več tako velik in pomemben, kot je bil na začetku. Tako nehamo reagirati s čustvi in se odzivati vedno na isti način.

Na primer: Miha je vozil v krožnem križišču in nekdo mu je izsilil prednost. Miha je postal jezen, začel je preklinjati, žugati vozniku in mu pokazal »ustrezen« prst. Jezil se je še več kot minuto zatem, ko je bilo vsega skupaj že zdavnaj konec. In vedno se je odzival tako in se jezil. Ampak Miha ni vedel, da ima možnost, da zavestno izbere, kako bo preživel naslednji dve minuti življenja. Lahko bi preprosto rekel: »Tudi to bo minilo.« Ob tem bi prepoznal nesmiselnost tega, da izgubi naslednji dve minuti življenja za jezo in žuganje. Lahko bi izbral drugačen odziv. Morda bi mirno poklical policijo, morda bi se samo nasmehnil in naprej poslušal svojo pesem na radiu, ali pa bi se ustavil, se oddahnil, ker se je vse srečno izšlo … skratka obilo novih možnosti, ki so lahko bolj produktivne, in za naše življenje lepše in bolj osrečujoče.

NLP nas uči prožnosti v naših reakcijah in dojemanju situacije

Topomeni, da prepoznamo možnost izbire, da reagiramo na več različnihnačinov. S tem zmanjšamo potrebo po agresivnosti v nas. Zatosituacije rešujemo bolj modro.

Za konec pa še en vic o drugačnih perspektivah. Upam, da se boste odlično nasmejali: »Inštruktor za vožnjo razlaga kandidatki: Enosmerna je tista cesta, po kateri vozimo samo v eno smer.« »Potem je vsaka cesta enosmerna.« »Zakaj?« »Saj vedno vozimo samo v eno smer!«

Pomagam odkrivati omejujoče misli

Naindividualnih srečanjih ljudem, ki mi zaupajo to pomembno nalogo,pomagam odkriti njihove omejujoče misli in jih odpraviti. Podpremjih, da s pomočjo coachinga oz. vodenja in NLP tehnik prepoznajo kajjih ovira, s tem pa si omogočijo hitrejše in večje premike vživljenju.

Ivana Hevka, NLP master coach

E-mail:ivana@hevka.com

Telefon:041 415 075

»Verjamem v vaše možnosti, ne v vaše limite«

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki