fbpx
E-UTRIP
Pasji kotiček pri Lidlu: Bom kar tukaj počakal.
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Kdaj lahko psa privežem pred trgovino?

Če se odločite kupiti psa, morate o tem dobro premisliti ali boste zanj primerno skrbeli, saj ste za psa odgovorni tako premoženjsko, odškodninsko, kazensko, dolžni pa ste zanj tudi primerno poskrbeti. Oskrba pa ne pomeni samo voda, hrana in pogoji bivanja, ampak tudi nadzor nad njimi pred okolico.

Na javnem kraju morajo biti psi na povodcu in za to mora poskrbeti skrbnik psa – ne samo lastnik, to velja tudi za tistega, ki psa pelje samo na sprehod, pa čeprav ni njegov. Obstajajo pa določene izjeme glede vodenja psov na javnih krajih: za službene pse, lovske pse ter pse vodiče slepih in pse pomočnike invalidov. Psom pomočnikom slepih in invalidov na javnih mestih in na javnem prevozu ni treba imeti nagobčnika in jim je prav tako skupaj s skrbnikom dovoljen vstop na javni kraj in prevoz.

Nekatere pasme so še posebej nagnjene k agresiji. Te pasme morajo biti posebej socializirane, saj lahko le tako živijo v družinskem okolju. Pasme, ki kažejo agresijo so: NEMŠKA DOGA, ALJAŠKI MALAMUT, SIBIRSKI HASKI, DOBERMAN, NEMŠKI OVČAR, ROTVAJLER, PITBUL. Vendar ni nujno, da so ravno te pasme nevarne. Pod nevarne pse se štejejo psi, ki so že koga ugriznili, so napadalni ali pa so neobvladljivi. Ti morajo biti pod fizičnim varstvom, kar pomeni, da so na sprehodu na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, doma pa na varnem v pesjaku ali objektu, ograjenem prostoru z vaj 1.8 metrov visoko ograjo, ki je na vhodu označena z opozorilnim znakom. Teh psov ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam mlajšim od 16. let. “Zelo priporočljivo je šolanje oziroma tečaj vzgoje, kjer se pes in lastnik bolje spoznata, navadita drug na drugega in vzpostavita ustrezen odnos. Vzgoja in šolanje pripomoreta k boljši socializaciji, lastnik pa se nauči pasje psihologije in obvladovanja psa v različnih situacijah,” svetuje višji samostojni policijski inšpektor II iz PU Novo mesto, Robert Perc.

V primeru priveza psa pred trgovino, poskrbite za primeren nadzor

Policija vsako leto obravnava primere, ko lastniki psa pustijo privezanega pred trgovino, da se odpravijo po nakupih, ta čas pa pes ugrizne mimoidočega. Tudi na PU Novo mesto so nedavno obravnavali dogodek, ko je pes ugriznil mimoidočega, ko ga je lastnica privezala na ograjo pred trgovino, sama pa odšla v trgovino. V času njene odsotnosti je pes v roko ugriznil sprehajalca in ga lažje poškodoval. Poškodbo so oskrbeli v novomeški bolnišnici, policisti pa so lastniku psa napisali plačilni nalog. O tem, kako imajo po posameznih trgovinah urejeno glede privezov psov, smo povprašali pri Mercatorju, Lidlu, Sparu in Hoferju.

Iz Mercatorja so nam sporočili, da pred večino trgovin je prostor, kjer je možno privezati psa, v poletnih mesecih zaposleni tja postavijo tudi posodo z vodo. “Ob tem pa si želimo, da bi lastniki svoje pse pred trgovinami pustili le izjemoma in čim krajši čas, saj se psi brez lastnika ne počutijo dobro, ob vseh objektih pa tudi ne moremo zagotoviti sence poleti in nadstreška ob padavinah.”

V Lidlu Slovenija se trudijo, da je poskrbljeno za pse v času, ko lastniki nakupujejo. Kar pred 45 trgovinami imajo posebej označeno mesto pod streho, kamor lahko lastniki psov pripnejo štirinožne prijatelje, ki pravi: “Bom kar tukaj počakal”. Na preostalih 17 trgovinah pa za zdaj tega še ni, a kot pravijo, bo to dodano v prihodnje, ko bodo trgovine prenovili. “Skrb za živali je v Lidlu Slovenija zelo pomembna, zato tudi vsako leto pripravijo projekt Koraki za tačke, s katerim spodbujamo k razmisleku o odgovornem lastništvu domačih ljubljenčkov, obenem pa tudi dodaten korak pri uresničevanju naše trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet. V okviru te pobude smo tudi leta 2018 opustili prodajo pirotehnike,” pravijo iz Lidla.

Iz Spara pa so nam odgovorili, da imajo za obiskovalce s psi pred vsemi trgovinami, kjer je to mogoče, urejen poseben prostor s privezom za pse, ki je tudi označen in ima posodo za vodo.

“Kot trgovec smo zavezani strogim higienskim pravilom, ki so vezani na zagotavljanje neoporečnosti naše ponudbe prehrambnih izdelkov. To je razlog, da vstop v družbi psov v naše poslovalnice ni mogoč, na kar stranke vljudno opozarjamo z nalepko s prečrtanim psom, ki je umeščen pri vhodu v naše poslovalnice,” pravijo v Hoferju. Lastnikom psov pa omogočajo, da v času opravljanja svojega nakupa svoje ljubljenčke pripnejo ob stebričke in stojala, ki so pokriti z nadstreškom in se nahajajo v neposredni bližini vhoda v poslovalnico. “V primeru psov vodnikov slepih in psov pomočnikov invalidov seveda ravnamo skladno z zakonodajo, ki omogoča omenjeni skupni vstop na vsa javna mesta,” dodajo.

V vsakem primeru ugriza policisti uvedejo postopek o prekršku zaradi kršitve Zakona o zaščiti živali, prav tako o vseh primerih policija obvesti Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za najbolj pogoste prekrške, kot so opustitev ravnanj v zvezi z ustrezno vzgojo, šolanjem in drugimi ukrepi, da žival ni nevarna za okolico, opustitev fizičnega varstva psa na javnem mestu, se posameznika lahko kaznuje z globo od 200 do 400 evrov, za druge kršitve pa vse do 1.200 evrov.

Pozorni morajo biti tudi mimoidoči

Pri stikih s psi brez nadzora je potrebno biti previden, opazovati njihove znake, predvsem pa ne zganjati panike. “Pomirjujoče besede in počasno gibanje brez kriljenja rok po navadi zadoščajo, da se pred renčečimi psi umaknite ali pa se bo pes sam umaknil. Pokličite 113, povejte, kje ste in kaj se dogaja,” razloži Robert Perc. Ker psi veljajo za čuvaje, ne vstopajte na območje, ki ga varujejo, če zraven ni lastnika. Pa tudi takrat je primerno, da lastnika prej ogovorite, psu pa pustite, da vas ob prihodu ovoha, saj se pes želi prej prepričati, da ne predstavljate nevarnosti. Posebej pomembno pa je, da ne božate “prijaznih” psov, ki jih ne poznate in so brez nadzora, ne silite vanje, še posebej pa jih v času hranjenja pustite pri miru.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki