fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Kamelije – občutljive dame

Kamelije so zimzeleni grmi ali drevesa. Gojimo jih zaradi okrasnih cvetov in listov. Cvetijo pozimi in spomladi ter  najbolje uspevajo  na svetlem senčnem  in polsenčnem mestu. So na spremembe občutljive rastline, težko prenesejo temperature pod 7 °C, zato se pri nas največkrat gojijo kot posodovke.

Kamelije so del družine Theaceae ali čajevcev, vključno z najpogostejšimi okrasnimi vrstami C. japonica in C. sasanqua. Kamelije rastejo počasi in  imajo nagnjenost k življenju več kot stoletje.

Japonska kamelija Camellia japonica  je  kompakten, dolgoživi grm s temno zelenim sijajnim listjem. Čudoviti grozdi cvetov se običajno pojavijo pozno pozimi in ostanejo skozi pomlad. Na voljo so v različnih barvah in na vaš vrt privabijo obilico opraševalcev. Znani so primerki rastlin, starih tudi do 500 let.

Druga priljubljena vrsta kamelije je Camellia sasanqua. Zelo so podobne japonski kameliji, vendar namesto da bi cvetele od zime do pomladi, cvetijo od poletja do jeseni, njihovi cvetovi pa so po navadi manjši. Sasanqua lahko prenaša več neposredne sončne svetlobe, vendar ni tako odporna kot japonska.

Camellia sinensis daje cvetove, ki se uporabljajo za čaj, vendar ni tako okrasna.

Pogoji za rast

Pozimi in spomladi kamelije zacvetijo v vsej svoji lepoti. V času cvetenja lahko dobijo nekaj jutranjega sonca.  Popki so občutljivi na prestavljanje in na mraz, zato jim že pred cvetenjem izberemo svetlo zavarovano lokacijo. Sadimo jih lahko kadarkoli, razen v najbolj vročih poletnih mesecih. Pri sajenju izkopljemo veliko luknjo, globoko kot koreninska gruda in približno štirikrat širšo. Izberite mesto, zaščiteno pred suhimi zimskimi vetrovi. Sadilno jamo napolnite z  zemljo za kisloljubne rastline Plantella za rododendrone.

Oskrba in zaščita

Konec pomladi gnojimo s kristalnim Plantella Specialnim gnojilom za rododendrone, ki je takoj topno, hitro deluje in omogoča pravilno prehrano. Dodajamo ga vodi ne le za zalivanje, ampak tudi za škropljenje. Po cvetenju rastline režemo in oblikujemo  ter spet pognojimo. Kamelije obrežite sproti, da v notranjosti grmov ni odmrlih in necvetočih vej ter odstranite vse veje, ki padajo na tla. Zemlja za kamelije naj bo  dobro odcedna, nevtralna do kisla in vse leto zmerno vlažna. Odraslim rastlinam le  v zgornji sloj dodajte  kompost ali Plantella Organik in posujte z zemljo.

Poleti redno zalivamo in  gnojimo s Plantella Specialnim gnojilom za okrasne rastline 14-7-21 z večjo vsebnostjo kalija. Konec julija  že pripravljajo cvetne nastavke za drugo leto.  Ko se pokažejo cvetni popki, nekoliko zmanjšamo zalivanje. Za zalivanje uporabimo vselej deževnico ali zmehčano vodo.

Od avgusta pa vse  do  začetka zime jih lahko razmnožite s pololesenelimi ali olesenelimi potaknjenci brez cvetnega nastavka. Pri tem uporabite sredstvo, ki pospešuje rast korenin, Plantella Rhizopon. Cepite jih lahko ob koncu zime in spomladi.

Pozimi kamelije potrebujejo zaščito.

Če želite kamelijo prezimiti v zaprtih prostorih, to mora biti na svetlem mestu in temperature ne smejo  presegati 12 °C, sicer bodo cvetni brsti odpadli. Prekomerna vlažnost in nenadne spremembe temperatur niso prijatelji kamelij.

Besedilo in foto Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki