fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Kožni rak – posledica prekomerne izpostavljenosti soncu

Kožni rak je ena najpogostejših oblik raka tako v Sloveniji kot tudi po svetu, hkrati pa vrsta raka, ki se najpogosteje odkrije in je zato možnost ozdravitve 99 %. Zaradi svoje razširjenosti in potencialne smrtnosti predstavlja pomemben javnozdravstveni izziv. V tem članku si bomo ogledali statistične podatke o kožnem raku v Sloveniji ter raziskali nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na njegov pojav in širjenje.

POJAVNOST KOŽNEGA RAKA V SLOVENIJI

Statistični podatki kažejo, da je pojavnost kožnega raka v Sloveniji v porastu. Vsako leto je diagnosticiranih več novih primerov, kar odraža tako spremenjene okoljske pogoje kot tudi spremenjen življenjski slog prebivalcev. Najpogostejši tip kožnega raka je kožni karcinom, ki vključuje bazalnocelični karcinom (maligni tumor) in ploščatocelični karcinom. Melanom, bolj agresivna oblika kožnega raka, je manj pogost, vendar je njegova pojavnost prav tako v porastu.

V Sloveniji je leta 2019 za kožnim rakom (nemelanomskim) zbolelo 3.609 ljudi. Za kožnim melanomom letno v Sloveniji zboli približno 600 ljudi, ta pa je tudi odgovoren za več kot 90 % vseh smrti zaradi kožnega raka.

Raziskave kažejo, da so najbolj ogroženi starejši posamezniki, stari nad 50 let, čeprav se melanom lahko pojavi tudi pri mlajših. Moški imajo nekoliko višje tveganje za razvoj kožnega raka kot ženske, vendar se tudi med spoloma razlike počasi zmanjšujejo.

VPLIV SONČNE IZPOSTAVLJENOSTI

Sončna izpostavljenost velja za enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj kožnega raka. Kožni rak je pogosto posledica dolgotrajnega izpostavljanja soncu in opeklin, ki so se zgodile v preteklosti. Zagorela koža je poškodba kože zaradi UV sevanja. Skrb vzbujajoč je porast trenda sončenja v solarijih, saj je dokazano, da tudi sevanje solarija poveča tveganje za razvoj melanoma.

PREVENTIVA IN ZGODNJE ODKRIVANJE

Kljub naraščajoči pojavnosti kožnega raka je pomembno omeniti, da je ta vrsta raka zelo obvladljiva, če se odkrije v zgodnji fazi. Redno samopregledovanje kože in obisk dermatologa ob morebitnih sumljivih spremembah sta ključnega pomena za zgodnje odkrivanje bolezni. Pravočasno odkrit kožni rak vpliva veliko večje možnosti za uspešno zdravljenje.

PODPORA BOLNIKOM S KOŽNIM RAKOM

Pomembno je tudi poudariti, da je kožni rak ne samo fizično, temveč tudi čustveno obremenjujoč za bolnike in njihove svojce. V Sloveniji obstaja več organizacij in skupin, ki nudijo podporo bolnikom s kožnim rakom, saj je celostna oskrba ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov.

Statistika kožnega raka v Sloveniji kaže na naraščajoč trend te bolezni, kar zahteva dodatne ukrepe za osveščanje in preventivo. Pomembno je spodbujati ozaveščenost o škodljivih učinkih sončne izpostavljenosti, uporabi sončnih krem z dovolj visokim zaščitnim faktorjem, spodbujati redno samopregledovanje kože in zgodnje odkrivanje morebitnih sumljivih sprememb. Zdrav življenjski slog in pravočasen obisk dermatologa lahko prispevata k hitrejšemu odkrivanju kožnega raka v Sloveniji ter posledično izboljšanju kakovosti življenja bolnikov.

D.B.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki