fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice

Kam selijo Rome iz Lepovč?

V soboto so nekateri krajani Lepovč v Ribnici začeli z zbiranjem 200 podpisov za namen ustanovitve Civilne iniciative Lepovče. Namen iniciative je po besedah krajanov Lepovč, Ribnice in somišljenikov sodelovanje v postopku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Ribnica, s poudarkom na umestitvi nove lokacije romskega tabora Lepovče.

Kot so navedli, Občina Ribnica želi za namen širitve industrijske cone preseliti obstoječi romski tabor še bližje naselju Lepovče. Kot prikazujejo v grafičnem prikazu, predvidena lokacija leži neposredno ob makadamski cesti proti Francetovi jami.

“Že vrsto let skrbimo za urejeno in čisto naravo ter zdrave bivalne pogoje. S prihodom romskega tabora na dvorišče Lepovč, se drastično poslabšajo življenjski pogoji za prebivalce Lepovč, Ribnice in ostalih občanov. Predvsem z vidika prometne varnosti, smetenja, hrupa, varovanja osebne lastnine in osebne varnosti, ” navajajo v dopisu, ki so ga poslali prebivalcem Ribnice.

Dodajajo, da zaradi uporabe neregistriranih vozil Romi uporabljajo bližnjice skozi naselja.

“Romske navade in njihova kultura je drugačna, to spoštujemo, saj smo vsi enakopravni prebivalci na tem svetu. Nesmiselno pa je postavljati romski tabor v neposredno bližino naselja. Neizogibno bo začelo prihajati do konfliktov, ki jih lahko preprečimo sedaj, v fazi smiselnega načrtovanja,” navajajo.

V dopisu navajajo tudi statistiko. Po njihovih podatkih naj bi v leta 1978 v Ribnici živelo 16 Romov, danes okoli 200, približno 70 jih živi v Lepovčah.

Opozarjajo, da 1 ha zemljišča, ki ga občina planira nameniti za romsko naselje, ne zadošča njihovim potrebam in navadam.

Vprašanja glede nove lokacije romskega naselja smo naslovili na Občino Ribnica. Odgovore še pričakujemo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki