fbpx
E-UTRIP
FOTO: PU Ljubljana.
Aktualno Kočevje Kronika Ribnica

KAKO TREZNO (v pravem in prenesenem pomenu) VOZIMO KOČEVCI IN RIBNIČANI?

»Odvzeto vozniško dovoljenje zaradi vožnje pod vplivom alkohola.«
»Začasni odvzem vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola.«
»Štirje odvzemi vozniškega dovoljenja zaradi vožnje vozila pod vplivom alkohola.«

V zadnjih letih se sicer delež prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, ni bistveno spremenil in ostaja približno desetodstoten. Skrb vzbujajoče pa je, da več kot tretjina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola.

Take (in podobne) informacije v policijskih poročilih skoraj vsakodnevno sporočajo policijski postaji Kočevje in Ribnica. Kljub temu, da se je v zadnjih letih naredilo velik korak v smeri opozarjanja na nevarnost alkohola (med vožnjo), pa se včasih zdi, da so vse te kampanje priletele na neplodna tla. Ali Kočevci in Ribničani radi sedemo za volan vinjeni? Policijsko upravo Ljubljana smo zaprosili za nekaj statističnih podatkov in ugotovili …

Varneje na Ribniškem, kot na Kočevskem …

Koliko časa je alkohol v krvi?
V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo še vedno imeli 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno pomenili nevarnost v prometu.

FOTO: PU Ljubljana.

V Kočevju je bilo v letu 2021 opravljenih 5287 testov alkoholiziranosti, od teh je bilo pozitivnih 117, lansko leto pa so policisti opravili skupno 5374 testov alkoholiziranosti, od katerih je bilo pozitivnih 133. Torej so v letu 2022 opravili slabih 100 testov več kot leta 2021, pozitivnih izidov je bilo prav tako več, in sicer 16.

V letu 2021 pa je bilo v Ribnici skupno opravljenih 6559 testov alkoholiziranosti, od katerih je bilo pozitivnih 139, v letu 2022 pa je bilo skupno opravljenih kar 8033 testov, pozitivnih je bilo 116. Torej so ribniški policisti v letu 2021 opravili skoraj 1.500 testov alkoholiziranosti manj kot lansko leto, a je bilo takrat vseeno pozitivnih izidov več, in sicer 13.

Poostrena kontrola psihofizičnega stanja voznikov v januarju 2023:
Policijska postaja Kočevje je dne 6. 1. 2023 v večernem času izvajala poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov, kjer so policisti odredili 25 preizkusov alkoholiziranosti. Pri treh voznikih je bil rezultat pozitiven.
Policijska postaja Ribnica je dne 7. 1. 2023 izvajala poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov, kjer so policisti odredili 41 preizkusov alkoholiziranosti. Pri enem vozniku je bil rezultat pozitiven.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki