fbpx
E-UTRIP
Kako zapreti s.p.?
Aktualno Gospodarstvo PR

Kako pravilno zapreti s.p. v času koronavirusa?

Kar naenkrat smo se vsi prebivalci Slovenije znašli v nepričakovani in zelo težki situaciji. Glavni temi, ki nas najbolj skrbita sta trenutno zdravje in finance. Ja, žal ima koronavirus vpliv tudi finančno poslovanje velike večine samostojnih (pa tudi ostalih) podjetnikov, razsežnosti tega vpliva pa bodo znane šele, ko se bo celotna situacija umirila in se bo življenje pričelo vračati v stare tire. Določene oblike pomoči obljublja tudi država, vendar kljub temu je potrebno nastalo situacijo reševati takoj, saj lahko le tako preprečimo kopičenje dolgov.

Veliko podjetnikov se bo tako žal primoranih odločiti za prenehanje opravljanja dejavnosti. Tisti, ki so do sedaj poslovali pozitivno, bodo to najverjetneje storili z zaprtjem podjetja, tisti, ki pa so še pred pojavom koronavirusa poslovali negativno oz. so imeli določene obveznosti neporavnane, bodo verjetno prenehali opravljati dejavnost na podlagi sproženega stečajnega postopka, saj bodo tako po končanem postopku bili brez obveznosti.

Da bi vam vsaj malo olajšali to težko situacijo, v kateri je potrebno reagirati hitro a previdno in preudarno, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, za katere upamo, da vam bodo v pomoč. V kolikor niste prepričani, katera možnost je za vas najbolj optimalna, nas pokličite na tel. št. 080 13 14 ali pišite na info@poravnava.si.

Poravnavin team je sicer v »karanteni«, vendar to ne pomeni, da vam ne moremo svetovati po telefonu ali elektronski pošti!

Kako v skladu z zakonom prenehati z opravljanjem dejavnosti? … (kako zapreti s.p.?)

V kolikor niste zadolženi in bi radi prenehali z opravljanjem dejavnosti, morate storiti naslednje:

  • vsaj 15 dni prej o tem obvestiti AJPES,
  • vsaj 3 dni prej narediti prijavo za izbris,
  • v 8-ih dneh po zaprtju narediti odjavo iz socialnih zavarovanj,
  • zapreti poslovni račun,
  • v 60-ih dneh od prenehanja poslovanja morate na FURS vložiti davčni obračun akontacije dohodnine.

V kolikor ste prezadolženi vam predlagamo stečaj. Lahko najprej zaprete s.p. in potem vložite predlog za stečaj ali pa ga sprožite kot samostojni podjetnik. V kolikor niste prepričani katera rešitev je za vas najboljša nas pokličite in skupaj bomo poiskali najbolj ugodno rešitev za vaš primer.

Ob zaprtju s.p.-ja preidejo vse obveznosti in pravice na fizično osebo. V kolikor ste prezadolženi vam svetujemo sprožitev postopka osebnega stečaja.

Ali lahko po zaprtju s.p.-ja uveljavljam denarno nadomestilo za brezposelnost?

Zakon predvideva, da se tisti samostojni podjetniki, ki so dejavnost prenehali opravljati iz objektivnih razlogov (po zakonu so to dalj časa trajajoča bolezen, elementarna nesreča, večja materialna škoda na premoženju, izguba poslovnega prostora ali poslovnega partnerja na katerega je bilo v pretežni meri vezano poslovanje, ipd.), lahko prijavijo na Zavod RS za zaposlovanje. Če ste bili v zadnjih 24-ih mesecih zavarovani za primer brezposelnosti vsaj 10 mesecev oz. vsaj 6 mesecev, če ste mlajši od 30 let, ste upravičeni tudi do izplačila denarnega nadomestila za brezposelnost. Dolžina prejemanja le tega je odvisna od trajanja zavarovalne dobe, in sicer ga lahko prejemate od 3 do 25 mesecev.

Pogoj za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila je, da imate poravnane prispevke! Tisti, ki ne izpolnjujete pogojev za prejem denarnega nadomestila za brezposelnost, pa morda izpolnjujete pogoje za prejemanje denarne socialne pomoči, ki vam lahko pomaga prebroditi krizo v kateri ste se znašli. Tudi za prejemanje le te, je pomembno, da ste s prenehanjem opravljanja dejavnosti prenehali iz zgoraj navedenih (objektivnih) razlogov ali pa v primeru stečaja.

Kako morajo ravnati samostojni podjetniki, ki imajo zaposlene delavce?

Tisti podjetniki, ki imajo zaposlene delavce, morajo paziti na izpolnitev vseh obveznosti, ki jih imajo do le teh. Tako je potrebno poskrbeti za pravočasno vročitev odpovedi, v primeru večjega števila zaposlenih pa je potrebno o tem obvestiti tudi zavod za zaposlovanje. Delavcem je potrebno v zakonskem roku izplačati sorazmerni del dopusta ter tistim, ki so do nje upravičeni, tudi odpravnino.

V primeru dodatnih vprašanj nas pokličite na 080 13 14 ali pišite na info@poravnava.si.

poravnava.si, dela tudi iz karantene!

Na daljavo, brez obiska pisarne.

Pokličite 080 13 14

Pišite na info@poravnava.si

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki