fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Kako poskrbeti za dobro počutje psa pozimi?

Pozimi se temperature spustijo, padavine se povečajo, kar lahko vpliva na dobro počutje in zdravje naših štirinožnih prijateljev. Da bi ohranili svoje pse srečne, zdrave in varne v hladnejših mesecih, je ključno, da lastniki posvetijo posebno pozornost negi svojih ljubljenčkov.

Pomembno je, da svojemu psu zagotovite toplo in suho zavetje. Če vaš pes preživi večino časa zunaj, mu zagotovite primerno izolirano hiško, kjer bo lahko zavetje pred mrazom, vetrom in padavinami.

Pozimi potrebujejo psi več energije, da ohranijo svoje telesne temperature. Posvetite se prehrani vašega psa in po potrebi prilagodite količino hrane. Razmislite o prehodu na bolj kalorično hrano ali dodajanju dodatkov, vendar se pred tem posvetujte s veterinarjem.

Mraz lahko negativno vpliva na občutljive dlake med prsti in blazine na tacah. Preden se odpravite na sprehod, preverite, ali so prsti suhi in brez poškodb. Razmislite o uporabi posebnih balzamov za zaščito pred soljo in kemikalijami, ki se uporabljajo za odstranjevanje ledu s pločnikov.

Dolga, goste dlake lahko postanejo past za vlago in kepe snega. Redno krtačenje psa pomaga odstraniti odmrle dlake, spodbuja zdravo kožo in omogoča boljšo cirkulacijo zraka med dlakami.

Pogosto kopanje lahko odstrani naravna olja iz kože psa, kar povečuje tveganje za suho kožo in srbenje. Omejite kopanje svojega psa in ga posušite takoj po sprehodih.

Kljub hladnemu vremenu je gibanje za pse še vedno ključno. Prilagodite trajanje in intenzivnost aktivnosti glede na vremenske razmere. Poskrbite, da bodo sprehodi dovolj dolgi, da bodo vašemu psu omogočili zadostno gibanje, vendar se izogibajte dolgotrajnim izpostavljanjem ekstremnim vremenskim razmeram.

Redni veterinarski pregledi so še posebej pomembni pozimi. Veterinar bo ocenil splošno zdravje psa, preveril morebitne znake mraza ali drugih zimskih težav ter nudil nasvete glede prehrane in nege.

 

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki