fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kočevje Novice

Kako bo primer Andreja Štrumblja reševala Občina Kočevje?

Na podlagi medijskega poročanja o obnemoglem občanu Kočevja Andreju Štrumblju je danes zjutraj, na pobudo župana dr. Vladimirja Prebiliča, na občini Kočevje potekal sestanek vseh pristojnih služb. Sprejet je bil načrt urgentnega ukrepanja v konkretnem primeru kot tudi načrt pregleda stanja oskrbe starejših in obnemoglih občanov, sicer tudi vključenih v različne skrbstvene storitve. Ker občine nimajo posebnih namenskih sredstev za takšne izredne situacije, bo sredstva za urgentno ureditev prebivališča prispevala Ustanova Županov dobrodelni sklad. A ravno primeri, kot je ta, nam kažejo nujnost sistemskega pristopa različnih državnih in občinskih služb ter koncesionarjev, saj dobrodelni prispevki ne morejo in ne smejo nadomeščati sistemskih pomanjkljivosti in podpore.

 Sestanka z županom so se udeležili predstavniki oz. predstavnice naslednjih služb: Zdravstvenega doma Kočevje (ZDK), Centra za socialno delo Osrednja Slovenija – zahod (CSD) ter Zavoda Jutro. Vsi so uvodoma pojasnili, da je gospod že vključen v različne oblike pomoči, določene oblike je pa tudi sam zavrnil. Osrednji vzrok, da je do nastale situacije prišlo, je bila neusklajenost med službami, ki delujejo vsaka zase in sistemsko sodelovanje ni vzpostavljeno.

V konkretnem primeru bodo sprejeti naslednji ukrepi, s katerimi pa se bo g. Štrumbelj moral strinjati:

  • Gospodu je bila ponujena začasna namestitev v Zavetišču za brezdomce Kočevje, a si želi ostati v svojem stanovanju, kjer že ta hip poteka čiščenje in urejanje drugega prostora, ki bi bil primernejši za bivanje.
  • ZDK mu bo zagotovil zdravstveni pregled in redno nego – patronažo. Zavod Jutro bo dostavljal hrano ter izvajal nego.
  • CSD je takoj po sestanku opravil pregled na terenu. Ko bo gospod premeščen na začasno lokacijo, bo CSD prevzel izvedbo čistilne akcije, ki bo izvedena še v tem tednu.
  • ZDK bo oddal vlogo za namestitev v DSO. Za vmesno obdobje ZDK zagotovi ustrezno negovalno posteljo.
  • Občina bo zagotovila popis del za obnovo hiše in ocenila stroške; za potrebe čiščenja bo pri komunali naročila kontejner. Del stroškov za nujno sanacijo se pokrije iz sredstev Ustanove Županov dobrodelni sklad. Občina se bo povezala tudi z območno enoto Rdečega križa – za zagotovitev sredstev za osnovno sanacijo in opremo.

Koordinacijo izvajanja kriznega načrta prevzema podžupan Andrej Mladenović.

Vladimir Prebilič, župan: »Na občini smo za primer izvedeli konec tedna, iz medijev. Nemudoma smo se odzvali, podžupan Andrej Mladenović je situacijo preveril tudi na terenu. Med vikendom smo stopili v stik z vsemi pristojnimi službami, danes zjutraj smo se takoj tudi sestali in pripravili krizni načrt, ki se prične izvajati takoj. Ta žalostni primer nam kaže vrzeli v sistemskem urejanju skrbi za starejše, ki so pogosto prepuščeni pomoči in sočutju bližnjih ali različnih organizacij. Poznamo npr. primere, ki jih javnosti predstavlja društvo Humanitarček, ki skrbi predvsem za starostnike, na katere družba in sistem pozabita. Poslanstvo humanitarnih organizacij je sicer plemenito, a v socialni državi ne bi smelo nadomeščati sistemsko zagotovljene primerne podpore starejšim. V konkretnem primeru tudi vidimo, da pristojne službe sicer delujejo, a se med seboj ne povezujejo. Delujejo kot birokratski aparat – s predpisi in številkami, pozabljajo pa v središče svojega dela postaviti ljudi.«

VIR: Občina Kočevje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki