fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Kočevje Zanimivosti & Zabava

Kaj podariti? Podarite lokalno! Domači rokodelci se predstavijo

Zagotovo te dni že razmišljate, kaj podariti svojim najbližjim ali poslovnim partnerjem. V sklepnem delu leta smo se odločili stran ali dve nameniti našim lokalnim podjetnikom. Lokalno okolje ponuja odlične možnosti za lepa in uporabna darila.

Maja Klančnik je mamica treh otrok. In ravno otroci so večkrat navdih, da ustvarimo nekaj, zaradi česar bodo odraščali v varnem in zdravem okolju. Maja že 10 let izdeluje naravno kozmetiko in po večletnem raziskovanju je pričela tudi z izdelavo ekoloških čistil. V okviru podjetja Do&Be Eco nudi široko paleto 100 % naravnih čistil, ki ne škodujejo naravi in niso agresivna do uporabnikov.

Maja Klančnik.

Kdo si pred prazniki ne želi čistega, bleščečega in dišečega doma? Maja trenutno ponuja kapsule za perilo, gel za strojno pomivanje posode, univerzalno čistilno pasto in univerzalno čistilo, v kratkem pa sledijo tudi novi produkti.

Mlada podjetnica, ki načrtuje tudi prodor na tuje trge, je najbolj ponosna na kapsule za perilo. In ravno po njih ljudje tudi najbolj povprašujejo.

»Kot mami, mi je zelo pomembno, da otroci nosijo oblačila, ki niso agresivna do kože in ne povzročajo morebitnih alergijskih reakcij ali dermatitisa. Zato sem se lotila izdelave domačega gela za pranje oblačil, s katerim pa nisem bila najbolj zadovoljna. To me ni ustavilo, po številnih poskusih sem prišla do ideje, da izdelam kapsule. Zaradi trdne oblike je proces raztapljanja nekoliko daljši, kar omogoča učinkovito pranje oblačil skozi celoten cikel pranja, oblačila pa obdržijo vonj kapsul. Delujejo tako pralno kot mehčalno in so izjemno enostavne za doziranje. Tovrstne prednosti so opazili tudi naši kupci. Še posebej so nad njimi navdušeni posamezniki z alergijami in težavami s kožo. Dobra rešitev pa so tudi za ljudi, ki živijo na območju s trdo vodo. Slednji imajo namreč težavo pri mehkobi oblačil, saj so njihova oblačila kljub uporabi mehčalca trda. Po uporabi naših kapsul pa so končno dosegli, da so tudi njihova oblačila mehka in prijetna za nošenje.«

Največji izziv ji je predstavljal gel za strojno pomivanje posode. Izdelala je številne variante in na koncu skoraj obupala, vendar je kljub vsemu uspela razviti recepturo in primerne postopke, ki omogočajo maksimalno učinkovitost gela, posoda pa je čista in bleščeča.

»Da nekaj dobro očistimo, potrebujemo agresivno čistilo.« Da ta trditev ne drži, iz prve roke lahko pove Maja. Sama je na trg postavila tudi univerzalno čistilno pasto, ki je prijazna okolju, a neusmiljena do čistoče. »Je preprosta, vendar zelo vsestranska in učinkovita. Najbolj me je fascinirala pri uporabi v kopalnici, saj sem z njo učinkovito odstranila porumenelost plastike na straniščni školjki, ki je sedaj kot nova. Prav tako me je navdušila pri čiščenju kopalniške keramike, kjer se površine po uporabi paste svetijo kot nove.«

Osnova paste je soda bikarbona. Pasta bo dobro očistila tudi štedilnik, ki bo v teh prazničnih dneh večkrat uporaben in nato potreben čiščenja.

Kmetija Podgorelec, ki obsega 30 hektarjev zemlje, leži v južnem delu Ribniške doline. Polovico predstavljajo gozdovi, polovico pa njive, travniki in pašniki. Lastnik Feliks Podgorelec je pred petimi leti na pobudi hčerke zasejal industrijsko konopljo.

»Ker pa je pridelek tudi potrebno prodati, smo iskali tudi potencialne kupce. S prodajo promocijskih daril smo naš izdelek oplemenitili in tako prišli do boljše cene. Seveda pa smo v pogovorih s strankami spoznavali, kaj jih zanima. Tako smo naše darilne pakete razširili še na žita.«

Poleg konopljinih izdelkov darilni paketi vsebujejo tudi izdelke iz pšenice, pire, prosa in ječmena.

»Žit ne škropimo, njiv pa ne gnojimo z umetnimi gnojili, temveč le z domačim hlevskim gnojem. Vsa žita so naravno sušena. Moke meljemo sproti, v manjših količinah z mlinom na kamne. Povpraševanje po domačih izdelkih se z leti povečuje, zato smo morali tudi mi povečati pridelavo, saj imamo letos žita vsejana na več kot dveh hektarjih površin. V lanske letu se je pokazalo veliko povpraševanje po pirini moki zato smo se odločili, da nabavimo stroj za luščenje pire in si s tem prihranimo stroške luščenja,« pove Podgorelec.

Kupcem ponujajo tudi domač ješprenj, konopljin in lipov čaj ter liker in letošnjo novost – konopljin sirup. Kaj vse ponujajo, si lahko ogledate na njihovi spletni strani: https://kmetija-podgorelec.si/.

»Seveda pa je možno iz vseh naših pridelkov sestaviti darilni paket, ki ga sestavimo ter dekoriramo. Tako našim pridelkom dodamo vrednost. Največ povpraševanja po naših izdelkih je ravno decembra, saj se kar nekaj podjetij odloči za naše pakete,« pove glava družinskega podjetja.

Podgorelec pa ob enem poudari, da je za uspešno delo potrebno sodelovanje celotne družine in da pri delu včasih sodelujejo kar štiri generacije.

»Tudi otroci se preko igre naučijo marsikaj, kar jim bo v življenju koristilo, zato radi sodelujejo pri delu. Naj povem, da mi je lansko letu vnuk, ko mi je podajal nalepke, rekel: Dedi, ti si kot Božiček, ki pakira darila. Jaz sem pa škratek, ki ti pomaga.«

Marjana Kranjec je ustvarjalka že od malega. Začelo se je skozi igro, ko so njene punčke potrebovale nova oblačila. Otroška navdušenost je kmalu prerasla okvirje in začela je ustvarjati zase in domače. Idej ni zmanjkalo, nastajali so predpasniki, torbe, nahrbtniki, peresnice, drobižnice, … Izoblikovala se je tudi v izdelovanju nakita in izdelke začela tudi prodajati.

Marjana zdaj svoje izdelke izdeluje pod imenom Ustvarjalka Marjančica. Zadnje dni je izpod njenih rok prišlo tudi lepo število voščilnic, ki bodo razveseljevale v teh prazničnih dnevih.

Najbolj pa je ponosna na nakit iz ročno izdelanih vrtnic. »Vsak listek ročno oblikujem in sestavim v majhen cvet. Iz njih sestavljam verižice, zapestnice, prstane in uhane. Ne smem pa pozabiti še na unikatne šale in personalizirane predpasnike, ki so ravno tako med najbolj prodajanimi,« nam zaupa lokalna ustvarjalka.

Čeprav ustvarjanje prinaša sprostitev, se pri delu ne more popolnoma odklopiti. »Do največjih zagat pride med hitenjem. Takrat se v trenutku zgodi napaka in jo je potrebno popravljati. Zgodilo se mi je, da sem en trakec predpasnika zašila na dveh koncih, da sem med oblikovanjem vrtnicam naredila premajhne luknjice … Ampak, ker se na napakah učimo, sedaj vedno preverim, kateri konec šivam in kakšen premer luknjic potrebujem.«

V naslednjem letu bo Ustvarjalka Marjančica širila svojo ponudbo in sicer na police dodaja dekorativne izdelke za dom. Ponudba ostaja na lokalni ravni, so pa njeni izdelki, kot darilo, že potovali tudi čez lužo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki