fbpx
E-UTRIP
FOTO: Unsplash.
Aktualno Gospodarstvo

Kje lahko mladi iz Kočevja in Ribnice najdejo počitniško delo?

Pred vrati so počitnice in marsikdo že ve, kaj bo počel med počitnicami. Nekateri bodo poleg sproščenih dni imeli tudi nekaj obvez. Govorimo o tistih, ki so se odločili za počitniško delo. Preko študentskega servisa lahko mladostniki začnejo delati, ko zaključijo osnovno šolo in dopolnijo 15 let, izpolnjena pa morata biti oba pogoja. Za kakšna dela lahko mladi poprimejo v naših koncih, kakšno pomoč iščejo podjetja?

Mladi z delom preko napotnice dobijo vsaj približen vpogled v to, kakšen sistem jih čaka po zaključku šolanja. Nekateri lahko poiščejo počitniško delo v svoji branži. Raziskava e-Študentskega servisa kaže, da se po zaključku šolanja 64 odstotkov mladih zaposli pri delodajalcu, kjer je prej že opravljal študentsko delo. Spet drugim je važno, da hitro pridejo do nekaj evrov. Iz raziskave je tudi razvidno, da si 40 odstotkov mladih težje privošči šolanje, če ne dela.

FOTO: Unsplash.

Od minimalne urne postavke do 7,6 evra neto na uro

Največ dela nudijo trgovci, bencinski servisi. Delodajalci iščejo pomoč v strežbi in pri raznašanju pošiljk. Mladi iz Kočevja lahko delo dobijo tudi v skladiščih. Potrebujejo tudi pomoč za krovska dela, tesarstvo in kleparstvo.

Po pregledu razpisanih del na različnih portalih je razvidno, da v Kočevju na uro lahko zaslužijo nekje med 5,21 evrov do največ 7 evrov neto.

Minimalna urna postavka sicer znaša 5,21 evrov neto, v povprečju pa mladi v Sloveniji zaslužijo  6,17 evra neto.

Približno 100.000 mladih na leto opravi vsaj eno uro na teden, v povprečju pa preko študentskega servisa delajo 9 ur na teden.

Povprečno nakazilo, po podatkih e-Študentskega servisa, znaša 190 evrov na mesec. Ker je študentsko delo danes veliko bolj urejeno kot pred leti, s tem delom mladi  pridobijo dva in pol meseca pokojninske dobe na leto.

FOTO: Unsplash.

V Ribnici delodajalci iščejo predvsem pomoč v strežbi, podobno kot drugod mladi delo lahko dobijo v trgovini in na bencinskem servisu. Ribniška podjetja potrebujejo pomoč v proizvodnji, delo ponuja tudi pošta.

Mladi iz Ribnice lahko delajo za 5,21 evrov na uro, z delom v proizvodnji pa lahko zaslužijo tudi 7,6 evra neto na uro.

Ponudba del za mlade je več ali manj podobna. Če mlade zanima delo tudi izven naših občin, jih čakajo tudi bolj »nenavadne« ponudbe. Recimo kovanje kovancev, cepljenje kokoši in celo vrtenje kolesa sreče.  

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki