fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

Jutri še zadnja dejavnost v sklopu Evropskega tedna mobilnosti – Učenje nordijske hoje

Jutri se zaključuje Evropski teden mobilnosti v Kočevju, ki je letos potekal pod sloganom »Izberi čistejši način prevoza«. Med 16. in 24. septembrom so se tako zvrstili številni dogodki. Jutri tako sledi še zadnji dogodek v sklopu tega projekta, in sicer Nordijska hoja v Gaju, ki jo izvaja David Gole iz ZD Kočevje.

Nordijska hoja velja za eno najbolj zdravih aktivnosti, saj za razliko od navadne hoje in pohodništva pri slednji uporabljamo večino mišičnih skupin. Koraki so tu daljši, ob slednji pa se odrivamo s palicami ter tako krepimo bolj vzravnano držo. Posledično je tudi poraba kalorij veliko večja, nordijska hoja pa je izredno blagodejna tudi za sklepe.

Kdaj in kje?

“Telovadbo smo izvajali vsak drug dan. Izmenično smo izvajali nordijsko hojo in jutranjo telovadbo. Dejavnost je namenjena vsem in ne le starejšim. Jutri že zaključujemo z zadnjo aktivnostjo učenja nordijske hoje na košarkarskem igrišču v Gaju. Začnemo ob 9. uri, če ne bo dežja. V primeru dežja pa bo vadba odpadla,« pravi David Gole.

Seveda pa letos vsi dogodki potekajo nekoliko drugače kot običajno, saj so v veljavi številni preventivni ukrepi zaradi prepričevanja morebitnih okužb s koronavirusom. Specifičnim zahtevam in priporočilom se niso mogli izogniti niti pri izvedbi učenja nordijske hoje, saj je izvajanje tokrat bilo nekoliko bolj omejeno. »Načeloma bi šli hoditi drugam, vendar je bil s strani NIJZ-ja postavljen pogoj, da se vse izvede na nekoliko bolj zaprti lokaciji, kjer se lahko natančno definira, kje bo kdo stal in izvajal vaje. Zato smo se odločili za izvajanje dejavnosti kar na košarkarskem igrišču v Gaju,« pojasni Gole.

Kako bo vadba potekala?

O tem, kako poteka tovrstno učenje, pa Gole komentira: »V prvih dveh terminih smo se učili nekaj osnovnih korakov. Oblikovala se je stalna skupina, torej tisti, ki so se vadbe udeležili v prvem terminu, so se tudi v drugem. Tako da tudi sedaj v tretjem terminu bomo še enkrat osvežili znanje osnov, ponovili tri osnovne korake, se ogreli, še enkrat obnovili znanje o pozitivnih učinkih nordijske hoje ter se na koncu »raztegnili«.«

Prijave na učenje nordijske hoje potrebne, zato vljudno vabljeni vsi, ki si želite jutro pričeti nekoliko drugače in predvsem bolj zdravo.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki