fbpx
E-UTRIP
FOTO: Facebook Resni.ca
Aktualno Kočevje Novice Politika

Jutri ob 15. uri v centru Kočevja: “Protest vseh protestov”

Nova stranka RESNI.CA, katero vodi Zoran Stevanović, organizira tako imenovani “PROTEST VSEH PROTESTOV”, ki se bodo odvijali jutri ob 15. uri na trgih večih slovenskih mest, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Kranju, Novem mestu, Murski Soboti, Celju, Kopru, Velenju, Postojni, Trbovljah in tudi v Kočevju.

Ampak, shod NI PRIJAVLJEN!

Zakon o javnih zbiranjih namreč določa, da mora biti shod prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti. Na PU Ljubljana smo povprašali, ali je tokratni protestni shod organizator dogodek prijavil. Odgovorili so nam, da “na Policijski upravi Ljubljana prijave tovrstnega dogodka nismo prejeli. Prav tako na portalu e-uprave ni razvidno, da bi bil navedeni dogodek prijavljen pri drugih državnih organih.”

Kaj to pomeni?

Shod doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih. Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je npr. rediteljska služba, zapore cest, določen program…. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti.

Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov ponovno pozivamo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe.

Policija se zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena. Zato organizatorje pozivamo, naj demonstracije prijavijo, udeležence pa pozivamo, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki se v tistem času nahajajo na tem prostoru.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki