fbpx
E-UTRIP
Miki Stanojević je letos med prvimi v deželi suhe robe ubral borovega jurčka.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Jurčki že kukajo

Upokojenec Miki Stanojević iz Ribnice se tudi to pomlad lahko pohvali, da je po evidenci Gobarske družine Ribnica letos med prvimi v deželi suhe robe ubral borovega jurčka, užitno gobo, ki je tehtala okoli 500 gramov.

Pred dnevi ga je dopoldan vleklo naj gre v gozd, da bi prinesel vsaj enega jurčka. Ko je stopil v mešan gozd na sončni planjavi med Žlebičem in Ortnekom, kjer te gobe rastejo tudi aprila, se je pod smreko pokazal prvi, nedaleč od njega pa še drugi zdravi jurček.

Vnet gobar je dejal, da je letos že nabiral, in sicer prusnice, marčevke in nazadnje tudi mavrahe. Uspešen pri nabiranju je tudi njegov gozdni sotrpin Milovan Ćirović iz Zamostca, ki se prav tako lahko pohvali s prvo letošnjo bero. Leta 2000 je s korenino »pridelek« tehtal 1,7 kilograma, leta 2001 pa mu je narava ponudila kar šest temno rjavih in zdravih jurčkov v šopku. Oba menita, da ob nabiranju gob človek doživi neskončno zadovoljstvo. Zanesljivo bodo temu receptu sledili tudi drugi gobarji?

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki