fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Si želite jesenskih vrtnin?

Če želimo v svojem vrtu pridelati čim več vrtnin, ki jih bomo lahko uživali tudi jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, se jeseni spet lotimo sajenja in setve. Pri tem je pomembno upoštevati čas setve in poskrbeti za primerno gnojenje tal. Seveda pa rastline med rastjo tudi opazujemo in pravočasno odpravljamo težave.   

Listnata zelenjava je zdrava

Do začetka oktobra lahko sejemo zimsko solato, v septembru in vse do sredine oktobra pa lahko posadimo sadike zimske solate. Tla pred tem pripravimo tako, da jih zrahljamo in pognojimo s 100 % organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik (2 kg/10 m2). Ko rastline zrastejo vsaj 10 cm ali če sadimo sadike, pa okoli njih pred dežjem ali zalivanjem potresemo granule organskega gnojila z dodanim naravnim kalijem Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo, saj bodo rastline tako bolj zdrave, temno zelene barve, dobrega okusa in sočne strukture.

Da rastlini dvignemo imunski sistem, jo v času sajenja zavarujmo pred boleznimi z naravnim sredstvom Bio Plantella Natur iz preslice, ki s silicijem, kalcijem in drugimi minerali okrepi celične stene mladih rastlin. Špinačo sejemo do začetka oktobra. Da je ne bo nikoli zmanjkalo, jo sejemo v dvotedenskih presledkih, od sredine avgusta naprej. Sejemo jo plitvo, za prst globoko, na razdaljo slabih 30 cm. V tem času jo lahko sejemo na prazne gredice, kjer smo gojili fižol, paradižnik ali ostale gredice, ki so ostale prazne. Tudi motovilec sejemo v več terminih: če ga niste sejali v sredini avgusta, ga lahko za uporabo v tekočem letu še vedno sejete tudi v začetku septembra.

Azijska zelenjava je vsestranska

Da ne bomo sejali samo zimske solate in motovilca, je v septembru čas, da posejemo rukolo, lahko poskusimo tudi z azijskimi listnatimi rastlinami. 

Rukolo in azijsko listno zelenjavo sejemo v vrste, da jih bomo laže rezali, oskrbovali in varovali pred plevelom. Lahko jih sejemo celo med vrste prezimne solate. 

Rukola in azijske listnate rastline so tudi odličen zeleni podor, zato jih lahko podkopljete, če vam jih ne uspe vseh porezati in pojesti. Ker botanično sodijo v rod križnic, drugo leto na tem mestu ne smemo gojiti zelja, cvetače in drugih zelenjadnic iz skupine kapusnic.

Ne puščajte praznih gredic

Tudi jeseni naj vrt ne ostaja prazen. Če so nam ostale kakšne gredice prazne, prostor izkoristimo za zeleno gnojenje. V tem času še lahko sejemo facelijo in ozimna žita.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki