fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

Junija v Jelenov žleb

Spomin na bitko pri Jelenovemu žlebu, 26. marca, leta 1943, so v Ribnici do leta 1994 praznovali kot občinski praznik. Od takrat, postorjeno na vseh področjih javnega življenja, črto povlečejo 23. oktobra, ko častijo dunajskega cesarja, ki je tako Kočevarjem kot tudi Ribničanom dal patent, nekakšno davčno olajšavo, za prodajo ročno narejenih izdelkov, izdelanih iz lesa.

Izročila bitke pri Jelenovem žlebu pa ves čas ohranja ribniška borčevska organizacija, z organizacijo proslave na dan, ko so združene partizanske brigade v gozdovih Velike Gore hudo prizadele številčnejše vojake italijanske udarne brigade Macareta. Proslavo je tokrat, tako kot tudi vse druge dogodke, prestavil novi koronavirus, in sicer po besedah Danila Divjaka, predsednika borčevske organizacije, na junij, ko naj bi proslavo prvič po letu 2006 znova pripravili na kraju same bitke, pri Jelenovemu žlebu, in ne – zaradi praviloma slabega vremena (snega) – v dvorani Športnega centra v Ribnici.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki