fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

Je stanje v ZD Kočevje res katastrofalno? Razkrivamo realno stanje

V zadnjem času so novice o odhodih zdravnikov iz Zdravstvenega doma Kočevje že skoraj nekaj vsakdanjega. Občutek imamo, da je zdravnikov tu čedalje manj, nekateri menijo, da zdravstveni dom počasi a vztrajno drvi v propad in da čez čas v Kočevju ne bo več možno prejeti strokovne zdravstvene pomoči. Pa je temu res tako? Potrebno je pogledati tudi iz druge plati, zato smo raziskali, kakšno je dejansko stanje v ZD Kočevje – kolikšno je število zdravstvenega osebja v primerjavi s preteklimi leti in kakšni so nadaljnji načrti.

Prihajata zobozdravnik in psihiatrinja

Direktorica Zdravstvenega doma Kočevje Polona Vidič Hudobivnik je sporočila, da bo že naslednji teden, natančneje 14. 12. 2020, z delom pričel novi zobozdravnik, dr. Uroš Krneta. Z naročanjem v njegovo ambulanto bo dr. Krneta pričel v petek, 11. 12.. Sprejemal bo le odrasle paciente, otroke pa še vedno sprejema zobozdravnica Mirja Zule.

V kratkem bo z delom v ZD Kočevje nastopila tudi psihiatrinja Zorka Jager, ki bo nosilka programa v Centru za duševno zdravje odraslih. Trenutna zdravnica psihiatrinja, dr. Semenova, se spomladi namreč namerava upokojiti. Z zagotovitvijo tega delovnega mesta bodo tako ohranili pet delovnih mest v ambulantnem delu. Po upokojitvi bodo iskali še enega psihiatra. »Tako bomo okrepili ambulantni del centra in na novo začeli s skupnostno obravnavo v psihiatriji,« dodaja Polona Vidič Hudobivnik.

V letu 2021 prihaja nov zdravstveni kader

S pridobivanjem novega kadra pa se tu še ni zaključilo. V januarju 2021 bo v omenjeni zdravstveni dom prišlo kar nekaj novih ljudi, in sicer delovna terapevtka, dve diplomirani medicinski sestri, socialna delavka in psihologinja. »V 2021 bomo v centru zaposlili še tri diplomirane medicinske sestre. Skupno bomo s tem programom s tem ohranili oz. vzpostavili šestnajst novih zaposlitev v Zdravstvenem domu Kočevje,« pove Hudobivnikova.

Po uspešni dograditvi in vzpostavitvi prenovljene urgence v oktobru 2019 se je govorilo, da bo tu delovalo stalno zdravstveno osebje, ki bo nenehno na voljo za pomoč pri urgentnih stanjih, posledično pa obstoječim zdravnikom, ki svoje poslanstvo že opravljajo v ambulantah zdravstvenega doma ne bo potrebno delati na dveh »frontah« hkrati. To trenutno še ni realnost, vendar pa se bo uresničilo kaj kmalu, in to že v januarju. »Na urgenci bomo zaposlili dve dodatni diplomirani medicinski sestri in enega voznika reševalnega vozila. Smo v resnih pogovorih za zaposlitev stalnega urgentnega zdravnika, žal pa nam je kriza Covid-19 nekoliko prekrižala račune in celoten proces zaposlitve precej zamaknila,« pojasnjuje direktorica ZD Kočevje.

V zdravstvenem domu nameravajo tudi okrepiti preventivno ekipo. Prihajata namreč dve diplomirani sestri, ki bosta svoje delo opravljali v Centru za krepitev zdravja in referenčni ambulanti.

V aktivnem iskanju novega stalnega pediatra

Po odhodu priljubljene pediatrinje dr. Jusičeve so v ZD Kočevje v aktivnem procesu iskanja novega stalnega pediatra. Hudobivnikova ponovno izpostavlja dejstvo, da je razpoložljivih pediatrov v Sloveniji bistveno manj od potreb zdravstvenih domov, kar je priznalo tudi zdravstveno ministrstvo, vse slabosti glede pomanjkanja kadra pa je dodatno razkrila situacija s Covidom-19. »Problem deloma rešujejo z uvozom strokovnjakov, predvsem pa bi morali izobraziti več kadra, kar pa seveda v medicini ne gre čez noč. Za vsakim specialistom, ki ga potrebujemo, je kar deset do dvanajst let študija, pripravništva, specializacije in dodatnega izobraževanja,« razloži direktorica. »V ambulanti bodo vse dni v tednu na voljo specialisti pediatrije na podlagi pogodb tako, da oskrba naših malčkov in tudi tistih nekoliko starejših v nobenem trenutku ne bo okrnjena,« še dodaja.

O odhodu dr. Jusičeve, ki je predvsem med starši otrok, ki jih je zdravnica obravnavala, dvignila precej prahu, pa še pove: »Zelo obžalujem odhod dr. Jusičeve, je odlična zdravnica in še boljša oseba. Vendar glede na povpraševanje po pediatrih tudi razumem, da se je odločila za spremembo, mi ji takšnih pogojev žal nismo mogli zagotoviti. Aktivno iščemo nove moči na področju pediatrije. Zaenkrat bomo pediatrične zdravstvene storitve vsakodnevno zagotavljali s pogodbenimi specialisti pediatrije, torej z izkušenimi zdravniki pri delu z otroci. Pri tem z naročanjem poskušamo ohranjati stalnost tako, da bi otroci hodili k istemu zdravniku, saj se zavedamo, da so obravnave s strani različnih zdravnikov velikokrat stresne in moteče tako za otroke, kot njihove starše. Pri tem seveda prosimo za nekaj razumevanja, ves čas pa so naši zaposleni tudi na voljo, da rešijo morebitne težave v zvezi z obravnavami. Vsekakor pa lahko zagotovim, da bodo tudi v času, dokler ne dobimo bolj stalnega pediatra, prav vsi otroci brez izjeme dobili vrhunsko strokovno zdravstveno oskrbo.«

ZD Kočevje raste in se širi

»Zaradi vsesplošnega pomanjkanja zdravstvenega kadra je vedno težje dobiti ustreznega strokovnjaka izven velikih mest, še posebno, ker nekateri dobijo številne ponudbe iz celotne Slovenije. Zato je vsaka zaposlitev velik uspeh, selitve kadrov, glede na pogoje dela pa vedno bolj pogoste,« izpostavlja Polona Vidič Hudobivnik ter razloži, da se v ZD Kočevje trudijo spremljati vse študente medicine iz naše regije, ponujajo del izvajanja študijskih obveznosti pri njih, vzpostavljeno imajo tudi štipendijsko shemo, na voljo je tudi nekaj kadrovskih stanovanj, vse v smeri, da bi ustvarili kar najbolj prijazne pogoje za delo in bivanje.

»Če bo svoj del pri zagotavljanju izobraženega kadra naredila tudi država, Kočevsko pa se pospešeno razvija, si lahko obetamo tudi prihode novih zdravnikov v naslednjih letih,« z upanjem še pove, ob tem pa razkrije, da je zdravstveni dom v zadnjih štirih letih zrasel za kar 29 novih zaposlenih, kar je dokaz, da ZD Kočevje ves čas raste in se širi, to pa pomeni tudi več in boljše storitve za občane.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki