fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Slovenija na poti k odpravi raka materničnega vratu

V januarju smo obeležili 18. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, pri čemer izstopajo izjemni rezultati državnega presejalnega programa Zora. Onkološki inštitut je sporočil, da so zaradi izjemnih rezultatov presejalnega programa Slovenijo prepoznali kot eno od vodilnih držav v Evropi, ki lahko s pravilnim pristopom doseže odpravo raka materničnega vratu. Program Zora, ki je lani praznoval 20 let delovanja, se izkazuje kot ključna sila v boju proti tej pogosto smrtonosni bolezni.

Po najnovejših podatkih je pregledanost žensk v ciljni skupini od 20 do 64 let dosegla 74,4 odstotka. To je najvišji odstotek doslej in prvič, odkar je bil uveden program Zora, pregledanost presega 70 odstotkov v vseh slovenskih regijah. Še posebej vzpodbudno je dejstvo, da se mlade ženske, stare od 20 do 24 let, najpogosteje udeležujejo preventivnih pregledov, pri čemer je triletna pregledanost 81,6 odstotka.

Kljub temu pa obstajajo skupine žensk, ki se na preventivne preglede odzivajo manj redno, predvsem ženske med 55. in 64. letom starosti. Rak materničnega vratu se najpogosteje pojavlja pri ženskah po 50. letu starosti, ki se ne udeležujejo presejalnih pregledov. Pomen programa Zora se še posebej kaže v dejstvu, da pri udeleženkah programa odkrijejo rak materničnega vratu v povprečju devet let prej v primerjavi s tistimi ženskami, ki se preventivnih ginekoloških pregledov ne udeležujejo.

Svetovna zdravstvena organizacija je prepoznala program Zora kot primer dobre prakse in mu decembra podelila mednarodno priznanje. Zora je bila izbrana kot primer uspešnega preoblikovanja zdravstvenega sistema, ki se učinkovito spopada z izzivi 21. stoletja. Zgodba slovenske izkušnje je bila zajeta tudi v kratek dokumentarni film, ki ga je posnela Svetovna zdravstvena organizacija, s čimer je Slovenija postala zgled za druge države, ki se soočajo s podobnimi izzivi na področju javnega zdravja.

S temi izjemnimi dosežki in priznanji je Slovenija na čelu boja proti raku materničnega vratu ter postavlja pomemben mejnik na poti k odpravi te resne bolezni.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki