fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

Jarmova reta v rokah restavratorske stroke

Ob 900-letnici Ribnice, pisalo se je leto 1982, je bila poleg izdatne monografije kot simbol za prihodnje rodove, na začetku občinske ceste, ki se v Žlebiču od državne ceste odcepi proti Brežam, postavljena mogočna lesena reta (ribniški simbol, 1982), delo akademskega kiparja in slikarja Staneta Jarma iz Kočevja. Umetnikovo mojstrovino kot tudi ducat drugih njegovih stvaritev, razsejanih po deželi suhe robe, je v preteklih letih načel zob časa, zato je klicala po temeljitem posegu. 

Skulpturo bodo rentgensko pregledali

Pred kratkim se jo je v sodelovanju z Restavratorskim centrom Slovenije in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije lotila Občina Ribnica. Po natančnem strokovnem pregledu, tudi statike, so skulpturo demontirali in jo odpeljali v delavnico restavratorskega centra. Posamezne dele bodo rentgensko pregledali in na podlagi analize stanja določili nadaljnji potek potrebnih restavratorskih posegov. 

Reta je postavljena na 8 m visok hrastov drog in nagovarja mimoidoče iz Ljubljanske smeri.

Načeloma naj bi se dotrajani deli nadomestili z vsadki tako, da bo prenovljena skulptura zadržala svojo prvotno obliko. Poleg Barjanke na Vrhniki je Jarmova reta (rešeto), ki ga sestavljajo tudi tri pojoče lesene žlice, edinstven spomenik, ki bo umeščen v nacionalni program obnove pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine RS. Glede na zahtevnost posega časovni rok za obnovo ni določen. 

Jarm je svojo umetnino zlagal ob pomoči delavcev iz podjetja Inles, ki so jo z dvigalom postavili na vnaprej pripravljen kovinski podstavek. Tako kot vse prireditve ob 900-letnici, si je tudi ta mogočen suhorobarski simbol ribniške doline zamislil profesor slovenščine Janez Debeljak, sicer predsednik odbora za praznovanje tega dogodka.

(mgć) 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki