fbpx
E-UTRIP
Prenova bo stala 55.000 evrov.
Aktualno Kultura Umetnost

Jarmova rajta se vrača na staro lokacijo

Ob 900-letnici Ribnice, pisalo se je leto 1982, je bila poleg izdatne monografije kot simbol za prihodnje rodove, na začetku občinske ceste, ki se v Žlebiču od državne ceste odcepi proti Brežam, postavljena monumentalna skulptura iz hrastovega lesa, ki v višino meri kar 7,5 metra in ima premer 0,5–1 metra, delo akademskega kiparja in slikarja Staneta Jarma iz Kočevja.

Umetnikovo mojstrovino rajto (rešeto), kot tudi ducat drugih njegovih stvaritev, razsejanih po deželi suhe robe, je v preteklih letih načel zob časa, zato je klicala po temeljitem posegu. Decembra leta 2020 se jo je v sodelovanju z Restavratorskim centrom Slovenije in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije lotila Občina Ribnica, ki je sicer v zadnjih letih obnovila tudi spomenika sakralne dediščine – božjepotni kapelici od Brež do Jurjevice in kapelico v Dolenji vasi.

Pilotni projekt za konservatorsko stroko

Po natančnem strokovnem pregledu, tudi statike, so skulpturo demontirali in jo odpeljali v delavnico restavratorskega centra. Posamezne okrušene dele so rentgensko pregledali in na podlagi analize stanja določili nadaljnji potek potrebnih restavratorskih posegov. Zaradi zahtevnosti je postopek, ki je za konservatorsko stroko pilotni projekt edinstven v slovenskem prostoru, dolg. »Trenutno usklajujemo detajle konstrukcijske zaščite s prerezi, vsadki, kitanjem, snovanjem obroča … Načeloma naj bi se dotrajani deli nadomestili tako, da bo prenovljena skulptura zadržala svojo prvotno obliko. Tudi tako smo spoštovali avtorjevo tehniko dela in materiale. Uporabili smo kompatibilen hrastov les in izpeljali ukrepe zaščite,« je ob predstavitvi obnove rajte , ki je varovana kot spominski objekt v registru kulturne dediščine, v Rokodelskem centru Ribnica razložila konservatorska svetovalka z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, dr. Renata Pamić. Ribniški župan Samo Pogorelc je dejal, da bodo stroški temeljite prenove rajte stali okoli 55.000 evrov, postavljena pa naj bi bila sredi poletja prihodnje leto.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki