fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Novice

Obisk velikana mladinske literature v Kostelu

V petek, 25. 11., smo v sodelovanju z urednico založbe Sodobnost International, Jano Bauer, na Zavodu za kulturo in turizem Kostel gostili prav posebnega gosta. Kostel je namreč obiskal eden najbolj prepoznavnih in priznanih mladinskih pisateljev ta hip, Bart Moeyaert.

Belgijski pisatelj je v sklopu svojega obiska v Sloveniji nastopil na Društvu slovenskih pisateljev, na Slovenskem knjižnem sejmu in v Kostelu, kar si štejemo v prav posebno čast. Dopoldne je s svojim nastopom razveselil učenke in učence OŠ Fara. Na pisateljev obisk so se otroci in mladina pripravljali že nekaj tednov pred prihodom. S skupnim branjem in pogovorom so spoznali duhovito zbirko kratkih zgodb z naslovom Bratje, ki jo je navdihnilo avtorjevo življenje v veliki družini. Bart Moeyaert je odraščal v belgijskem mestu Brugge kot najmlajši, sedmi, sin v družini. S svojimi šestimi brati so v otroštvu in mladosti ušpičili marsikaj, drobce svojih dogodivščin pa je uveljavljeni pisatelj pretopil v nadvse zabavne zgodbe. Njegovo literaturo odlikuje izpiljen slog in bistroumne domislice, zaradi česar je sicer mladinska literatura odlično čtivo tudi za odrasle. Iz avtorjevega širokega opusa sta v slovenščino prevedeni dve deli, in sicer roman Gole roke (Mladinska knjiga, 1997) in omenjena zbirka zgodb Bratje (Sodobnost, 2021).

Svojo ljubezen do pisane besede je Bart izkazoval že v rani mladosti, saj je pisal, še preden je zares poznal črke. O svojem otroštvu in poti, ki ga je pripeljala do enega najvidnejših sodobnih avtorjev v Evropi, je govoril v flamščini, prevajalka Grethel pa je njegove besede prevedla v slovenščino.

Otroci in najstniki so bili nad življenjsko zgodbo in pisateljevim nastopom navdušeni in druženje z njim so podaljšali kar za dobro uro. Bartu so zastavili mnogo vprašanj tako v zvezi s pisanjem, navdihom in domišljijo, kot tudi odnosom do bratov in življenjem v Belgiji.

Učenke in učenci z mentorico Geraldine Febežar in ostalimi učiteljicami in učitelji so pisatelju poklonili umetniško sliko Nežice, ki jo je naslikala mlada in talentirana učenka Mija.

Po nastopu v šoli smo pisatelja pogostili z odlično domačo repo, matevžem in pečenicami, ki jih je pripravila gospa Ana s Turistične kmetije Padovac, poskusil pa je tudi tradicionalni kostelskim čušpajz izpod rok Nataša Letig Žagar iz Turistično športnega društva Kostel. Pa tudi v Belgijo bo odnesel košček Kostela, saj je v dar dobil tradicionalno kostelsko rakijo s Turistične kmetije Pri Papeževih.

Popoldne je belgijski gost nastopil tudi pred domačinkami in domačini in jih očaral s svojo karizmo, pristnostjo in zanimivo življenjsko zgodbo. Po nastopu je prav nič zvezdniško pokramljal z obiskovalkami in obiskovalci, podpisoval knjige in z navdušenjem razlagal o obisku gradu Kostel.

Pisateljev obisk je pustil pečat tako na šolajoči se mladini kot obiskovalkah in obiskovalcih. Na Zavodu za kulturo in turizem Kostel si želimo, da bi s tovrstnimi dogodki še naprej prispevali k približevanju literarnih svetov mladim in spodbujanju zavedanja o pomenu bralne kulture med vsemi generacijami.

Tinkara Hodnik, ZKT Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki