fbpx
E-UTRIP
FOTO: Posnetek zaslona https://volitve.dvk-rs.si/lv2022/#/rezultati
Aktualno LOKALNE VOLITVE 2022 Novice

V Velikih Laščah slavil Matjaž Hočevar, v Kostelu Nataša Turk

V zadnjem mesecu smo se na volišča odpravili kar štirikrat oziroma petkrat. Prvič in drugič smo volili novega predsednika oziroma predsednico države, tretjič smo odločali, kdo bo naslednja štiri leta vodil naš kraj, naše mesto, našo občino. Ponekod je bila sicer »odločitev« že znana, denimo v Ribnici in Sodražici, kjer aktualna župana Samo Pogorelc in Blaž Milavec nista imela protikandidata, medtem ko je bil v Velikih Laščah in v Kostelu potreben celo drugi krog (in še peto »odpravo« na volišče). Zmago s 53,65 odstotki glasov prinesel Matjažu Hočevarju, v Kostelu pa s 57,99 Nataši Turk.

Na večer volilne nedelje se je izkazalo, da bodo Velike Lašče novega župana dobile po drugem krogu, saj kandidata dr. Tadej Malovrh in Matjaž Hočevar nista zbrala kvote, potrebne za županski stolček, zbrala sta namreč 29, 91 % (dr. Tadej Malovrh) oziroma 24,34 % (Matjaž Hočevar) glasov, kar je odločanje »prestavilo« na 4. december. Na volišča se je v prvem krogu podalo skoraj 60 % volivcev, kar je dobrih 12 odstotkov več od slovenskega povprečja.

No, drugega kroga se je udeležilo 52,88 volilnih upravičencev, občanov Velikih Lašč, ki so odločili, da bo naslednja 4 leta na čelu občine Matjaž Hočevar, kar pomeni, da se dr. Tadej Malovrh po enem mandatu poslavlja.

Hočevarjeva lista je že v prvem krogu volitev 20. novembra v občinskem svetu dobila največ svetnikov, in sicer tri. Po dva so dobili Gibanje Svoboda, Lista Primoža Petriča – Za vse in SDS. Po enega svetnika so dobili Lista 1550, NSi in SLS.

V Kostelu se je tokrat na volišča podalo 66,02 % volilnih upravičencev, ki so večinsko podporo – skoraj 58 odstotkov glasov namenili Nataši Turk. V občinskem svetu sta tako listi Miran Briški in skupina volivcev ter Nežika Zdravič in skupina volivcev dobila vsaka po 3 mandate, stranki Gibanje Svoboda pa pripada en mandat.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki