fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Novice

Japonščina na OŠ Ob Rinži

Ob reki Rinži so prvega aprila letos zasadili drevored 30 japonskih češenj kot simbol tridesetletnih diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo ter uspešnega sodelovanja in prijateljstva med deželo vzhajajočega sonca in občino Kočevje. Sodelovanje se je še posebej poglobilo po odprtju tovarne Yaskawa v Kočevju leta 2019, in kasneje tudi povezava med Kočevjem in japonskim mestom Fukuim.

Na pobudo Občine Kočevje Osnovna šola ob Rinži od novega leta sodeluje v projektu medkulturne izmenjave s šolo iz tega japonskega mesta. Skupina učencev se v okviru izven šolskih dejavnosti, zbranih v krožku, skozi različne pedagoške oblike uči japonščine, japonske kulture, običajev, tradicije. Pred kratkim so v šolski knjižnici gostili japonskega veleposlanika Hiromichia Matsushima, ki se je skupaj z vodstvom šole in kočevskim županom dr. Vladimirjem Prebiličem pobliže spoznal s projektom, ki ga vodi Nataša Zamida, diplomantka japonologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Z ljubeznijo se učijo novega

»V Kočevju smo do te kulture malce hladni, bi lahko rekla, a jo učenci preko risank, igric in drugih prejemov razvijajo z ljubeznijo. Ko so svoja imena napisali v japonščini, jih je še posebej prevzelo. Skratka, skušamo jih ne obremenjevati, saj imajo tako in tako veliko nalog v okviru rednega pouka,« jih je pohvalila Nataša in dejala, da japonski jezik ni tako težak, kot si mislimo.

Zanje japonščine mladih je presenetilo tudi veleposlanika, njegova najpogosteje omenjena beseda je bila včeraj »navdušen«. »Sodelovanje Kočevja za Japonsko je na visoki, pozitivni ravni, tudi zaradi podjetja Yaskava. Širino ji dajejo tudi mladi, kar je pomembno za prihodnost. Prav tako sem pozitivno presenečen ali bolj navdušen nad kulturo učencev in jezikom, ki ga obvladujejo. Pozitivna komunikacija je dobra za vse, tudi za samo podjetje,« jih je nagovorila njegova ekscelenca.

Projekt učenja japonščine, ki ga v obliki kot ga izvajajo na šoli v Kočevju v Sloveniji izvajajo še v Idriji, se bo nadaljeval predvidoma do konca maja, morda tudi naslednje šolsko leto.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki