fbpx
E-UTRIP
Aktualno Izlet Narava Narava & zdravje Ribnica

Jame so še vedno odlagališča smeti

Nad vasjo Finkovo, kjer se stalno dim vije le iz ene hiše, pri Velikih Poljanah, je več jam, ki jih ribniški jamarji dobro poznajo in tudi raziskujejo. Največja med njimi je Podstenska, v dolžini 3,3 kilometra, globoka pa je 60 metrov, četrta jama je zasuta kot brezno, preostali dve sta manjši, med njimi tudi Finkova jama, ki v dolžino meri 38 metrov, v globino pa 12 metrov.

»Od nekdaj me je mikalo, da bi si podrobneje ogledala ravno to jamo. Pravšnji čas se je ponudil pretekle dni, ko smo po Sloveniji čistili vsepovprek. O moji nameri so bili preko družbenih omrežij obveščeni drugi, tudi izkušeni jamar Jaka Jakofčič iz Sežane,«je Metko Starič, ki je nosilka pobude čiščenja, presenetil hiter odziv. Enako tudi sporočilo domačina Darka Prijatelja. »Metka, mi smo kosovne odpadke še v soboto kar sami potegnili iz jame z vitlom in traktorjem. Čakajo te tam na robu gozda, kjer ste parkirali.«

Ko se župan hitro odzove

Kako kosovne smeti, med katerimi je bilo največ pločevine gospodinjske tehnike, žice, plastike in druge šare, ki je pravzaprav folklora kraških jam in brezen, čim prej umakniti? Metka Starič, sicer direktorica zavoda Parnasa iz Velikih Lašč, je hitro našla rešitev. »Pisala sem ribniškemu županu Samu Pogorelcu. Še isti večer mi je odgovoril – Metka, urejeno«. Dan po tem je Darko razveselil Metko s klicem: »Navlaka je odpeljana.« To pa je skrb lokalne skupnosti za okolje, Metka ni skrivala zadovoljstva nad Pogorelčevo odzivnostjo.

Zasigana Finkova lepotica

O jami, ki je sicer suha – voda se ob nalivih tako kot iz drugih Finkovih jam in številnih jam na območju Male Gore zliva na območju dobrepoljske doline – je dejala, da je vstop v njo prost. Notranjost je zasigava, s posebno tvorbo kot mizo na sredini in kupom manjših kapnikov. Eni so zlomljeni, drugi rastejo. Precej jamskih živali, pajkov in obilic, ji daje blišč, da je po svoje živa, a ni turistična. Naj takšna (očiščena) tudi ostane.

mgć

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki