fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Mravlje, ki tudi v hlače lezejo

Mravlje. Tako drobne, a tako nadležne. In povsod mrgolijo. Tudi na avtobusni postaji v Dolenjih Podpoljanah se sprehajajo. Toliko jih je, da jim Darko Prijatelj iz vasi Finkovo, ko čaka na avtobus, ne more do živega. Tako je že od postavitve postajališča pred desetimi leti.

»Od zgodnje pomladi pa do pozne jeseni se ne ustavijo, saj jih podlaga, pločnik in plastična stena postajališča, očitno privabljajo,« pokaže na večje mravljišče ob starejšem smrekovem deblu tik nad postajo. Večkrat se je zgodilo, da so jih potniki nevede prinesli na avtobus, to je pa pri voznikih, kako ne bi, povzročilo nejevoljo in vprašanje »od kod pa ste vi, da vam mravlje sledijo?«. Bog ne daj, da se usedeš. Čez kako minuto ji boš imel polne hlače. Kako se jih na hitro znebiti, da te ne opikajo? Darko se sicer sam loteva čiščenja postaje, tudi večkrat se je spravil nad mravljišče širine najmanj metra, a brez upeha. »Ko ga razsuješ, ga pridne mravljice drugi dan že postavijo. In veselo švigajo sem in tja, tudi, ko je mokro,« pravi.

Vaščani sprva niso verjeli

O tem je pred dvema letoma na vaškem sestanku obvestil tudi župana, pravzaprav izpostavil kot težavo, a, kot pravi, se še ni nič premaknilo. »Takrat smo se pogovarjali o izboljšavi kakovosti vode, ko sem pod točko razno omenil mravlje, so me vaščani čudno gledali. Češ, kaj ti je, vseeno malce napenjaš stvar. Ko so prišli pogledati, pa niso mogli verjeti,« se Darko spominja.

V tem času se jih je toliko namnožilo, da se je »podmladek« preselil na nasprotno postajališče, ki ga uporabljajo potniki Gorenjih Podpoljan onstran mostu in na nekdanji Vahtnici (ime po čuvajski hiši stare železnice), ki deli ribniško in velikolaško občino.

»Fantje s Komunale se občasno lotijo čiščenja postaje, mravljišča ne, saj jim verjetno to ni bilo naročeno. Po moje bi morali odstraniti načeto deblo in bi bil mir,« predlaga Darko, ki – tako kot tudi drugi potniki – pričakuje, da se jim se zagotovi, takorečeno, varno čakanje na avtobus.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki