fbpx
E-UTRIP
FOTO: YASKAWA.
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

GP 20: Yaskawin robot “rojen” v Kočevju

V Yaskawini tovarni v Kočevju so do zdaj izdelovali samo robote, ki so jih razvili na Japonskem, zdaj pa so v svojem razvojnem oddelku prvič razvili lastnega robota. Primeren je zlasti za strego v kovinskopredelovalni industriji. Med drugim ga želijo prodajati tudi v Združenih državah Amerike.

Robota so poimenovali GP 20. Njegova prednost je, da ima glede na svojo velikost povečan delovni prostor, odlikujeta ga tudi visoka stopnja togosti in velika natančnost. Zaradi vitke zgornje roke je primeren za strego v kovinskopredelovalni industriji, predvsem za strego obdelovalnih CNC-strojev in stružnic z ozko vstopno odprtino, so za STA navedli v podjetju.

V podjetju imajo v razvoju še nekatere druge projekte. Za enega od francoskih podjetij so lani razvili podsklope za kartezične robote, ravnokar razvijajo robote, ki bodo specializirani za prehransko industrijo.

V letu 2020 so zaradi epidemije covida-19 v Kočevju zabeležili velik padec prihodkov, v minulem poslovnem letu pa so znova zabeležili rast tako proizvodnje kot prodaje. Ustvarili so za 36 milijonov evrov prihodkov. V Kočevju sicer mesečno naredijo več kot 330 robotov in več kot 180 robotskih krmilnikov.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki