E-UTRIP
Featured Hrana Kočevje Narava & zdravje Ribnica

Danes je dan slovenske hrane: tradicionalni slovenski zajtrk

Dan slovenske hrane je znova priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja ter seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.

Na ta dan se vsako leto otroci v šolah in vrtcih veselijo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letošnji bo že 10. po vrsti. Zaradi trenutnih razmer ga jutri v šolah in vrtcih v fizični obliki ne bo, ga bodo pa izvajali doma. Je pa več pozornosti namenjene izobraževalno ozaveščevalnim in humanitarnim aktivnostim.

Trenutno težko stanje zaradi epidemije Covid-19 zelo občutijo slovenski kmetje in drugi proizvajalci živil oz. prehranski sektor. Zaradi zaprtja gostiln, restavracij, šol, vrtcev, drugih javnih zavodov in prepovedi organiziranja dogodkov se je prodaja kmetijskih pridelkov in drugih živilskih proizvodov zelo upočasnila ali pa celo zaustavila.

Na današnji dan slovenske hrane bodimo še posebej pozorni na to, kaj imamo na krožniku. Spomnimo se, od kod pride hrana, kdo jo pridela in koliko truda vloži v to delo, zakaj je hrana iz bližine (naj)boljša izbira, kdo skrbi za podeželje, kakšno vlogo imajo v celotni prehranski verigi čebele ter drugi opraševalci – seveda z mislijo na potrebno redno zajtrkovanje. Dan slovenske hrane pred nas postavlja še eno priložnost – da se zavemo problema zavržkov hrane oziroma odpadne hrane. Tudi v tej smeri lahko vsak izmed nas naredi korak v smeri zmanjševanja.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bo na ta dan spomnilo tudi na druge ljudi in skupine, ki so pogosto na obrobju družbe. “S pomočjo humanitarne organizacije bomo z zajtrkom razveselili nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki. Pozabili ne bomo tudi na naše osrednje točke, ki skrbijo za zdravstveno stabilnost v državi – bolnišnice. Namenili jim bomo jabolka za zdravstvene delavce in bolnike, ki naj bodo zahvala za trud in srčnost za naporno delo in majhno lajšanje prestajanja bolezni,” pravijo.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki