fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Nesli so jo kot nekoč

Maj je bil nekoč poln dogodkov, povezanih z delom in likom Josipa Broza, ki je 35 let vodil ljudsko in socialistično Jugoslavijo. Čeprav Tita že 44 let ni več, spomini nanj ne zbledijo; pravzaprav se vsako leto odkrivajo v novih različicah. Tudi v belokranjskem Kotu so že enajstič »prižgali luči« Dnevu mladosti.

Zaslugi za to pripadata krajevnima borčevskima organizacijama, ki ju vodita Pavle Majerle Kukin in Katarina Kapš. Več kot 200 zbranih na brežini Kolpe je na začetku prisluhnilo Ivanu Vrbancu, ki je zaigral na harmoniko, nato pa so zapeli Grajski pevci KŠD Predgrad Šmalcljevo pesem “Poljanska dolina”.

Bosi capljali po šodru

Po dolini so odmevale partizanske, ljudske in narodnozabavne pesmi, ob nastopih folklorne skupine Kolpa iz Vinice, pevske skupine upokojencev iz Kočevja, ki jih je na harmoniki spremljal Ciril Skebe, in pevske skupine Sini vrh. »Počaščen sem, da sem prejel to štafeto. Sicer sem jo kot goloriti mulc, ko smo bosi capljali po šodru in zelenicah, tudi nesel,« se je maršalovega časa spomnil Janez Muhvič, upokojeni pilot s Hriba pri Sinjem Vrhu. »V Beli krajini nas je veliko, ki stojimo za tem in se borimo, da se zgodovina Poljanske doline med NOB in našega uporniškega naroda ne bo nikoli potvarjala, spomini na Štafeto mladosti pa bodo v nas večno živeli,« je aplavz požel slavnostni govorec Marjan Kastelic – Mussa iz črnomaljske borčevske organizacije. Štafeto so nosili in zbrane nagovorili tudi Dušan Zamida, predsednik kočevske borčevske organizacije, kočevski župan dr. Vladimir Prebilič, črnomaljski podžupan Dubravko Čengija in predsednik črnomaljske borčevske organizacije Jože Jerman. Štafeta je (simbolično) šla tudi čez Kolpo, in sicer v roke Ratomirja Bošnjaka, predsednika društva borcev iz Duge Rese, in prof. Milana Vukelića iz Zagreba, podpredsednika Sveta za nacionalne manjšine Hrvaške.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki