fbpx
E-UTRIP
FOTO: Pixabay.
Featured Kočevje Novice Občina

Z ukrajinsko Bučo povezano tudi Kočevje

Vse oči sveta so trenutno uprte v Ukrajino, kjer že od konca februarja divja vojna. Mesto Buča je poleg ostalih ukrajinskih mest apokaliptično prizorišče. Na ulicah je razčlovečeno ležalo več sto trupel. Množično grobišče je bilo moč videti tudi s satelitskimi posnetki. Mlade družine so bile tam pobite, številni pogrešani, ženske posiljene, poročajo mediji. Buča je bila pred to njeno tragično usodo v procesu pobratenja z Občino Kočevje.

Z eno manjših ukrajinskih občin Buča se je občina povezala v okviru programa U-Lead oziroma Mostovi zaupanja. Tega financirajo donatorji iz Nemčije, Švedske, Danske, Litve in tudi Slovenije ter med drugim predvideva večji prenos znanja in izkušenj iz lokalne samouprave v Ukrajino, poroča STA.

Oba župana sta pred vojno podpisala pismo o nameri, ki je predpogoj za pobratenje, sam proces pobratenja pa bodo nadaljevali po vojni.

Občina Kočevje je v Ukrajino sicer že dostavila 50 ton pomoči. Od tega je pomoč, zbrana v Kočevju, bila namenjena neposredno Buči, del pa v občino Trostyanets oziroma tamkajšnjo bolnišnico, ki so ji podarili nujno potreben generator za elektriko.

Pristojni nameravajo v okviru programa U-Lead na poletni tabor v Kočevjepovabiti nekaj ukrajinskih otrok iz Buče, v kolikor bodo razmere to dopuščale.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki