fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno PR

Gozdarska šola v Postojni skrbi za prihodnost slovenskih gozdov

Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna (SGLZŠ) se ponaša z več kot 60-letno tradicijo izobraževanja za poklica gozdarski tehnik in gozdar. Neprekinjeno vpeljuje novosti v gozdarski stroki in se hitro odziva na potrebe delodajalcev.

Biti dijak gozdarstva v Postojni pomeni dinamično šolanje, ki se razvije v način življenja. Zato se za poklic v gozdarstvu odloči človek, ki živi in diha z naravo. Kakovosten pouk se izvaja na šolski gozdni posesti, ki je s 300 ha površine gozdov različnega tipa najpomembnejše učno okolje. Ob šoli stoji moderen dijaški dom, ki povezuje dijake iz cele Slovenije in jim nudi izkušnjo odraščanja v varnem okolju. V SGLZŠ se lahko šolate tudi v programih lesarstva (mizar) in zdravstva (tehnik zdravstvene nege in bolničar-negovalec).

Šola sledi povpraševanju po pričakovanem znanju pri delodajalcih. Tako lahko dijaki gozdarstva poleg temeljnih splošnih in gozdarskih znanj spoznavajo tudi vsebine s področja arboristike, žičničarstva, strojne sečnje, krajinske pedagogike in gradnje lesenih objektov v izbirnih predmetih, kar je unikatno za gozdarsko šolo v Postojni.

Srednja gozdarska šola v Postojni odlično sodeluje s tujino, saj imajo dijaki možnost opravljanja poklicnega usposabljanja pri delodajalcu v Estoniji, na Švedskem ali Danskem. Svoja znanja v tujini nadgrajujejo tudi učitelji – na mednarodnih izmenjavah in tekmovanjih, na katerih tako učitelji kot dijaki dosegajo najvišja evropska in svetovna priznanja. Dijaki SGLZŠ Postojna sodijo v evropski vrh, saj so bili v zadnjih 15 letih štirikrat evropski prvaki v gozdarskih veščinah.

Gozdarska šola v Postojni izobražuje generacije bodočih gozdarskih strokovnjakov, da bodo tudi v prihodnje znali ohranjati slovenske gozdove ne le z znanjem, ampak tudi z občutkom do gozda samega, njegove sedanje in prihodnje ekološke in socialne funkcije.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki