fbpx
E-UTRIP
Odpadanje listov zaradi sušnega stresa.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Plantellini strokovni nasveti: Vodni stres

Brez vode ni življenja, velja tudi za rastline. A v času naše odsotnosti med letnim dopustom lahko rastline vegetirajo v nenadzorovanih pogojih. Neustrezna oskrba rastlin z vodo povzroči motnje v presnovi. Posledice tega so vidne in manj vidne poškodbe, ki prej ali slej vodijo k propadu rastline.

Kaj lahko povzroči vodni stres

Lahko je vzrok tako premalo kot preveč vode. Preveč vode je lahko za rastlino veliko hitreje usodno kot premalo vode. Rastline se začasnemu pomanjkanju znajo prilagoditi tako, da upočasnijo delovanje ali se prestavijo na mirovanje. Pri listopadnih rastlinah to lahko zaznamo tako, da rastlina zvije ali celo odvrže liste tudi na vrhuncu vegetacije. Ko je okrog korenin preveč vode, ta zapolni vse prostore, iztisne kisik iz tal in prepreči koreninam srkanje hranil. Korenine zaradi tega zelo hitro začnejo temneti in propadati. Ko pa ni drobnih koreninic, ki so baza rasti, tudi nadzemni del začne pešati. Da se nekaj dogaja pri koreninah, je precej hitro vidno tudi na nadzemnem delu, a mnogokrat spremembe pripisujemo škodljivcem in boleznim.

Simptomi preveč ali premalo vode

V prvi fazi so simptomi preveč ali premalo zelo podobni in se kažejo kot uvelost in rumenenje listov. Najprej listi kažejo uvelost, podobno kot če rastlina trpi sušo, zato jih še več zalijemo in še dodatno prispevamo zadušitvi korenin. Listi tudi porumenijo pri suši in preveliki mokroti. Vendar je rumenenje spodnjih listov zanesljivo znak, da preveč zalivamo. Rumenenje in rjavenje listov tu in tam na rastlini, kot se dogaja npr. pri drobnolistnem fikusu, je le znak menjave listov.

Ko je vode premalo, porumeneli listi sami odpadejo, ko je vode preveč, listi porumenijo, a se še dolgo držijo rastline. Mnogokrat se rastline utapljajo kljub skromnemu zalivanju, ker se nabira voda v okrasnem loncu in posledično je spodnji del korenin daljši čas v vodi. Po večkratnih ponovitvah korenine začnejo propadati. Zato je kakšno uro po zalivanju potrebno preveriti stanje in odliti odvečno vodo iz okrasnega lonca.

V primeru, ko rastlina odvrže liste zaradi presušenosti, deblo in srce lahko ostane zdravo in ob ponovnem zalivanju rastlina ozeleni. Če rastlina odvrže liste zaradi preveč vode, je velika verjetnost, da se bo nadaljevalo propadanje celotne rastline. Zato bomo rastlini največ pomagali tako, da rastlino presadimo in s tem zamenjamo premoker substrat. Za presajanje sobnih rastlin uporabimo šotnati substrat Plantella Premium. Obvezno na dno lončka damo drenažni sloj iz kamenčkov ali glinopora in sadimo v lonec z odprtino za odtok odvečne vode. Za osvežitev in dvig imunskega sistema rastline priporočamo pri zalivanju uporabo morskih alg kot je Plantella List, z dodanimi vitamini pa jim okrepimo še strukturo listov in korenin.

Kako preprečimo vodni stres

Ko rastlina trpi sušo in je vode premalo, lahko opazimo odstopanje substrata ob robu lončka. Obvezno zalivamo počasi in po delih, da substrat lahko vpije vodo. Ko se šotnati substrat enkrat presuši, posledično zelo slabo zadržuje vodo. Takrat ga je smiselno razrahljati in dodati nekaj novega, vsaj na površini in šele potem zaliti.

Na nekaterih sočnicah, pelargonijah in begonijah se na listih pojavijo majhni plutasti izrastki ali hrapave površine, ki so posledica preveč zalivanja, lahko tudi s prehladno vodo. Pustimo, da se voda za zalivanje segreje na sobno temperaturo, zmanjšamo zračno vlago in povečamo zračnost.

Ne zalivajmo na pamet in povprek.

Kdaj rastlini primanjkuje vode, lahko ugotovimo s posebnim indikatorskim trakom, ki ga vtaknemo v prst ali z merilnimi palčkami. Obstajajo tudi elektronski merilniki vlage v tleh.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki