fbpx
E-UTRIP
Peter Andolšek je skupni zmagovalec 16. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike.
Izpostavljeno Ribnica Zanimivosti & Zabava

(FOTO) Veličasten sprejem za najboljšega na svetu

Sinoči okoli 18. ure je cerkveni zvon na župnijski cerkvi sv. Jožefa na Velikih Poljanah melodično zvenel dobrih deset minut. Vsi so bili v pričakovanju prihoda 17-letnega Petra Andolška, zmagovalca 16. Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, ki je potekala od 10. do 20. avgusta na Poljskem.

V tem času so se na dvorišču družinske hiše Andolškovih zbrali številni krajani, znanci in prijatelji, nekateri s transparenti (Peter, ponosni smo nate! Bravo Peter, zlati astronom, …) ter zastavami. Medtem so trije harmonikarji igrali mehko glasbo. Ko je Peter odprl vrata avtomobila, je sledil dolg aplavz, pri mnogih so se utrle solze, še posebej njegovi stari mami, ki je ob objemu izrazila, da je z njim celih deset dni “trpela”. Od sreče sta najbolj žarela starša, mama Anita in oče Jože, ter Petrov brat Samo in sestra Katja.

Med prvimi, ki je včeraj stisnil roko olimpijcu, je bil ribniški župan Samo Pogorelc.

“Kaj naj drugega rečem kot to, da smo vsi skupaj res lahko ponosni na Petra, ki še naprej premika meje znanja. Imeti takšnega občana je velik ponos. Peter, velik poklon za to, kar si naredil za Ribnico in Slovenijo,” se je zahvalil župan.

Peter je poleg absolutne zmage osvojil prvo mesto tudi v dveh od treh kategorij: v astronomskih opazovanjih in obdelavi astronomskih podatkov. Ob razglasitvi najboljših je bil kar štirikrat poklican na oder. “Ko sem videl, da so podelili srebrno odličje, sem za trenutek pomislil, da bo najvišja nagrada prav zame. Presenetilo me je, ko so izrekli ime najboljšega v opazovanju. Sledilo je še tretje povabilo, naj pridem po še eno zlato, in sicer v disciplini obdelava podatkov,” je Peter sestopil z odra, prepričan, da mu olimpijska medalja uhaja, ker je v teoretičnem delu komisijo najbolj prepričal predstavnik Romunije. Med napetostjo, kdo bo izbran med najboljšimi, je glas uradnega protokola ponovno prebral njegovo ime. “To je bilo popolno presenečenje,” je Peter zaupal in dodal, da so ga trenutki velike negotovosti povsem prevzeli.

“Lahko bi rekel, da smo jo na nek način skupaj delili z njim preko oddaljenosti minulo soboto,” je očetu Jožetu zmanjkalo besed. Pot do zlatih odličij in naziva absolutnega zmagovalca ni bila preprosta. Točke so se seštevale iz različnih nalog. Polovica točk je bila dodeljena za teoretični del naloge, 25 % za obdelavo podatkov in 15 % za opazovanje. Peter je lani prejel priznanje Občine Ribnica za izjemne dosežke na več olimpijadah in tekmovanjih na področju naravoslovja. Nase je opozoril že v osnovni šoli z odličji na tekmovanjih iz astronomije, v Bežigrajski gimnaziji, septembra bo šel v četrti letnik, pa tudi iz fizike. Julija letos je na Evropski fizikalni olimpijadi osvojil prvo mesto, enako je dosegel na astronomskem tekmovanju treh dežel v Zagrebu.

Peter je od sobote prejel številne klice, povabila na srečanja in pogovore. Včeraj je prišel tudi sošolec Aleš Rus, prijatelj in tekmovalec, da bi mu stisnil roko. Ljubljančana je prevzela domača pristnost ob sprejemu, v šali pa je namignil, da bi njemu, če bi zmagal kot Peter, pripravili drugačen sprejem, bolj skromen, morda v kakšni gostilni. “Takšno je pač podeželje, uspeh enega je uspeh vseh,” je rekel Peter in malo potolažil Aleša. Kljub uspehu ne dela velikih načrtov. Po končani gimnaziji se namerava vpisati na Fakulteto za matematiko in fiziko, smer splošna fizika, nato pa… “Morda v Silicijevo dolino ali NASA,” je namignil nekdo v množici.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki