fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

(FOTO) Štirikrat obrezovali, dvakrat trgali

»Ribniška dolina ni vinorodna dežela, ampak vinček imamo pa radi,« je leta 1998 v Dolenjem Potoku, pod Kostelskim gradom Ribničan Alojz Lovšin oznanil, da bodo v čast novo zgrajeni elektrarni s prijatelji v prihodnje častil Martinovo. Zbralo se jih je nekaj, ki so pobudo vzeli resno, in kmalu je bilo ustanovljeno Društvo Ribniških vinogradnikov, ki je z leti raslo. Kot prelomnico štejejo leto 2012, ko so na zemlji Slavka Rusa pod sv. Ano zasadili 19 trsov klona renskega rizlinga. S tem niso dobili le vinograda, ampak vinograd na najvišji točki v Evropi, ki leži na 930 metrih nadmorske višine. In vsako jesen v njem trgajo. Lestvico še večje prepoznavnosti pa so dvignili leta 2019, ko so iz Maribora, po humornem in razvedrilnem nastopu, ki je »tote Štajerce« spravil v smeh do solz, prinesli potomko modre kavčine, najstarejše trte na svetu, ki je korenine pognala za zidovi Ribniškega gradu.

Vinogradniška himna

Od takrat jo vsako jesen in pomlad obrezujejo, lani so prvič trgali, 14. 10. pa drugič. Prišli so tudi prijatelji iz Maribora, v imenu katerih je gostitelje nagovoril znani mariborski gostinec Janez Antolinc, ki je prinesel pozdrave Staneta Kocutarja, skrbnika mariborske trte na Lentu, med druženjem so skupaj zapeli vinogradniško himno za katero je besedilo spisal član društva Rudi Lovšin, uglasbil pa jo je Žiga Bižal. Zdajšnji predsednik, ki je društvo nepretrgoma vodil 17 let, lani pa je  funkcijo prevzel za eno leto, je dejal, da trenutno skupaj drži 20 pobcev, ki jim je na prvem mestu kultura pitja in čaščenje trte. Včasih ima o njih kdo napačno mnenje. » Veš kaj, kar stisne me, ko slišim, da naj bi bili mi -pijanci. Smo predvsem dobra družba in veseljaki z nešteto idej, ki jih vsaj enkrat na leto, na Martinovo, 11. novembra ob 11. uri in 11. minut, oplemenitimo tudi z nepozabnim snidenjem, ki ima seveda tudi svoj protokol- vinski kulturi v čast,« dvomljivcem sporoča »ta dolgi« Alojz. Čast, da prvi odtrga grozd letošnjega pridelka, je tudi letos pripadla ribniškemu županu Samu Pogorelcu.

Do živega ji niso mogli …

»Kaj drugega, kot vse čestitke našim vinogradnikom in njihovi skrbi za grajsko trto, ki je postala del naše turistične ponudbe,« je pohvalil župan. Za potomko, ki je v dobri kondiciji in se lepo oprijema sončne lege na grajski stavbi, že od prvih dni krbi Franc Mršnik, za kar so se mu zahvalili vsi stanovski prijatelji. »Naj bo tudi ribniška potomka tako trdoživa, kot je mariborska, ki že več kot 500 let vsakič obrodi. Do živega ji niso mogli niti osvajalci treh vojsk,« je poudaril Mršnik.

»Prvi se ji je na osvajalni poti poklonil turški paša Aga, enako tudi Napoleon na poti proti Moskvi, tudi Hitlerja je preživela ob obisku Maribora. Ne dvomimo, da se bo tudi naša potomka ubranila vseh nepridipravov,« je dejal Mršnik, malce v šali, a tudi zares.

 

Prvič predsednik, ki ne bo Lovšin

Poleg trganja – letos je bil v brajdi grozd več kot lani, zato pa je skupna teža večja – so ob pridelku zmleli in prešali tudi grozdje, ki je dozorelo na trti, prav tako potomki, prejšnjega predsednika Janeza Lovšina iz Slatnika. Na koncu pa so spili mošt. Franci Petek, eden od someljejev v vrstah Ribniških vinogradnikov in lastnik vinograda v Beli krajini, je pridelku po kazalcih in meritvah pripisal malo manj kot najvišjo oceno. Pa še to: ob letošnjem martinovanju pri Lobanjci v Otavicah bo žezlo prvič prevzel nekdo, ki se ne piše Lovšin. To bo Pavle Hočevar.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki